marshmallows

Mensen, ik word binnenkort veertig! Ja ik weet het, het is me niet aan te zien, dank je!
Maar toch is het zo.
Mensen vragen of ik het erg vind, veertig worden. Nou, eigenlijk niet. Je doet er niks aan en veertig is ook nog geen leeftijd om stil te staan bij de dingen die je nog had willen doen. Hoewel. Vrienden van mij zeiden: Nu zijn er dingen die je niet meer kunt bijvoorbeeld straaljagerpiloot worden. Nou, daar kan ik niet rouwig om zijn. Het leven is nog steeds de moeite waard. Maar nu ik er over nadenk zijn er toch wel dingen die ik had willen doen voor mijn veertigste maar die kunnen nog steeds zoals zelf croissants maken en mozzarella. Of…een suikerthermometer kopen.

Het is wel gek dat ik die nog steeds niet had. Het is echt zo’n ding waar een aura van moeilijkheid omheen hangt. Zit je lekker in een kookboek te lezen, zie je een mooi recept dat je meteen wilt gaan maken: ‘oh nee, suikerthermometer, doorbladeren!’
Maar nu heb ik er op de valreep een gekocht, nadat ik in drie winkels voor een leegverkocht schap stond (worden er meer mensen binnenkort veertig?). Kan ik in ieder geval zeggen: ‘gelukkig heb ik voor mijn veertigste verjaardag nog iets gedaan wat ik altijd had willen doen namelijk iets maken waar je een suikerthermometer voor nodig hebt.’.. En dat werden dus marshmallows. Marshmallows stonden al heel lang op mijn verlanglijstje om te maken maar ik had me nooit echt verdiept in de receptuur. Tot mijn verbazing gaat er in marshmallows een behoorlijke hoeveelheid gelatine. Sinds ik op de middelbare school kookles volgde had ik het niet meer gebruikt. Ik dacht dus ook dat het zóóó 1990 was, maar als je ziet waar het allemaal nog in gebruikt wordt (snoep, toetjes, in medicijnen, in vruchtensappen, bier en wijn…)! Ik kan het wel een dubieus product vinden kennelijk denken anderen daar anders over.

Ik gebruik al jaren agar-agar als gelatine vervanger, maar voor een product als marshmallows schijnt dat toch niet zo’n lekker resultaat te geven omdat agar agar in korrels uiteenvalt in je mond. Ik besloot het marsmallow-plan dus maar even op de lange baan te schuiven. Maar inmiddels had iemand hier in huis, die het marshmallows-plan kennelijk een erg warm hart toedraagt, toch gelatine gekocht. Hmm…
Toch maar aan de slag gegaan met mijn thermometer, en ik kan je zeggen het was helemaal niet eng! Sterker nog, het is super handig! Het neemt een hoop onzekerheid weg en het recept kan daardoor eigenlijk niet mislukken.

En hoe weet je of de marshmallows gelukt zijn? Als je er een proeft, en er daarna meteen nog drie in je mond stopt. Niet alles in een keer opeten want de volgende dag zijn ze nog lekkerder!

Er zijn heel veel recepten voor marshmallows te vinden zowel met geklopt eiwit als zonder. Ik koos voor dit recept zonder eiwit, het komt uit het boek Baked van Matt Lewis en Renato Poliafito, het is een Amerikaans boek dus ik heb het recept moeten omrekenen.

Ingrediënten

voor ongeveer 45 marshmallows

staande mixer
steelpan
suikerthermometer

12 blaadjes gelatine
400 gram suiker
340 gram cornsyrup
100 ml water
2 theelepels vanille extract of rozenwater of iets anders dat je lekker lijkt
snufje zout
mengsel van poedersuiker en een beetje maizena om mee te bestrooien.

Bereidingswijze:

Vet een laag bakblik in van ongeveer 22 bij 35 cm. Doe dit met een stuk keukenpapier besprenkeld met olie.

Zet de mixer klaar met de garde.

Week de gelatine in koud water in een hitte bestendige kom.

Doe de suiker, de helft van de maisstroop en het water in een steelpan en roer voorzichtig door elkaar. Zorg dat het niet teveel tegen de wand van de pan op gaat anders bakt de suiker daar straks aan.

Breng in een andere pan een halve liter water aan de kook

Doe de andere helft van de maisstroop in de kom van de mixer

Breng het water aan de kook en doe hetzelfde met het suikermengsel Zet een beker koud water bij het gasfornuis met daarin een kwastje waar je af en toe, tijdens het verhitten, langs de binnenkant van de pan strijkt zo voorkom je dat het suikermengsel aanbakt aan de wanden.
Klem de thermometer aan de binnenkant van de pan en breng het suikermengsel naar 115 graden celcius (zachte bal)

Als het water in de andere pan flinkt kookt, knijp je de gelatine uit, en giet je het water uit de kom. Doe de gelatine terug in de kom en zet deze op de pan met kokend water. Met een hitte bestendige lepel roer je door de gelatine tot deze volledig opgelost is.

Zet de keukenmachine zachtjes aan en giet de gelatine bij de maisstroop en laat zachtjes draaien.

Zodra het suikermengsel de gewenste temperatuur heeft, zet je de keukenmachine op medium en giet je voorzichtig en langzaam het suikermengsel bij de gelatine. Na 1 minuut zet je de machine nog iets harder en laat je deze 5 minuten draaien. Hierna voeg je de door jou gekozen smaakmakers en het zout toe. Laat 1 minuut op vol vermogen doordraaien en lepel het mengsel daarna zeer snel met een siliconenspatel in het bakblik. Je moet echt snel werken want het mengsel wordt heel snel stijf en plakkerig.
Strijk zo glad mogelijk en bestrooi met een laag poedersuiker.
Laat 4-6 uur staan (zucht). Haal het daarna uit het bakblik, en knip (dat is het makkelijkst) het in stukken van gewenste grootte en wentel het door het maizena-poedersuikermengsel (doop de schaar hier ook in dat is het makkelijkst)
Luchtdicht verpakt zijn de marshmallows een paar dagen houdbaar.