spec2

 

spec1

Ik zat in een heel oud kookboek te bladeren en daar stond het ineens: Slempmelk. Verbaasd bleef ik er even naar staren. Wat is dat? Het klinkt afschuwelijk: S l e m p m e l k. Is dat melk waar je heel hard van gaat boeren? Niet iets wat ik gelijk zou willen maken.
Blijkt het een warme melkdrank te zijn, heel Oud-Hollands en typisch iets voor de winter. Als je naar de ingrediënten kijkt is dit de Nederlandse Chai-Latte. En laat ik daar nou eens heel dol op zijn!

Een paar bladzijden verder weer een raar woord: F o s c o. Ik gok: Italiaanse bubbels? Fout! Blijkt een soort shortcut voor chocolademelk te zijn; een instant cacaopapje. Iets wat je in een fles in de koelkast bewaard en waar je dan ‘s avonds op je pantoffels alleen nog maar warme melk bij hoeft te gieten.

Geweldig, want de winteravonden vragen om zwaarder geschut dan kruidentheetjes met namen als harmonise, heartwarming of forever young. Waarom hebben die theeën toch altijd van die gekke namen? ‘Schat? Jij nog een kopje Detox-Moment?’ Nee, dan slempmelk of fosco daar zit ìk graag mee op de bank; lekker stoer!

Mensen die geen koemelk drinken moeten maar even de andere kant op kijken hoewel het vast ook heel goed te maken is met sojamelk. Mensen die geen suiker gebruiken ook. Maar die kunnen vast een lekker alternatief bedenken. Honing bijvoorbeeld.

Je kunt natuurlijk ook nog extra specerijen toevoegen zoals gember, kardemom en piment.

Ingrediënten Fosco:

50 gram cacaopoeder van goede kwaliteit, 100 gram suiker, 250 cc water, vanillestokje

Roer de cacao en de suiker goed door elkaar. Breng het water aan de kook met het opengesneden vanillestokje en laat 15 minuten trekken. Verwijder het vanillestokje en roer de cacao door het water met een garde en laat nog 5 minuten doorkoken. Proef af op suiker en voeg eventueel nog wat toe.  Af laten koelen en overgieten in schone fles.
Een deel fosco aanlengen met ongeveer twee delen koude of warme melk naar keuze.

Fosco blijft lang goed in de koelkast.

 

Ingrediënten Slempmelk:

Halve liter melk, 15-20 gram suiker
4 gram zwarte thee, mespunt saffraan, stukje foelie, stukje pijpkaneel, 4 kruidnagelen,
Optioneel maizena

Doe de melk in een steelpan en breng samen met de suiker langzaam aan de kook, voeg de specerijen toe al dan niet bijeengebonden in een doekje of thee-ei.
Laat 5 minuten trekken op een kookplaatje. Eventueel zeven en daarna heet serveren.

Appeltaartje
volgend bericht