Dikke speculaas

speculaas

Het speculaasseizoen is allang weer begonnen. Heerlijk. Buiten waait en regent het, het is weer vroeg donker en de enige manier om hier van te genieten is om naar dikke brokken speculaas te grijpen. Die uit de supermarkt zijn eigenlijk niet lekker en elders vaak veel te duur. Dus hup, zelf aan de slag! Super eenvoudig en heerlijk. Zelfgemaakte speculaas is hartverwarmend.

Ingredi├źnten:

225 gram zelfrijzend bakmeel
175 gram bruine suiker
3 gram zout (dat lijkt veel maar geeft de speculaas veel pit)
13 gram speculaaskruiden (die van Het Blauwe Huis, te koop in biowinkel zijn onovertroffen)
150 gram boter
3 eetlepels amandelschaafsel naar keuze

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng het bakmeel met de suiker, het zout en de specerijen in de kom van de keukenmachine. Snijd de boter in blokjes en meng deze langzaam door het mengsel in de keukenmachine. Na enige tijd ontstaat er een kruimig deeg. Voeg het amandelschaafsel toe. Haal het deeg uit de machine en kneed het met de hand tot een bal.
Bedek een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkblad. Bepaal zelf de dikte van de speculaas. Hoe dikker hoe smeuïger van binnen, hoe dunner hoe harder de speculaas. Let op dat de randen niet te dun worden want dan heb je kans dat die verbranden terwijl de rest nog niet gaar is. De speculaas moet dus overal even dik zijn.
Transporteer de speculaas-plak voorzichtig naar de bakplaat.
Bak ongeveer 18 minuten lang in de oven (afhankelijk van hoe dik je speculaas is). Even laten afkoelen, in stukken breken en genieten maar. Ik weet zeker dat er nooit meer supermarkt speculaas in huis komt!