Zomerse citroen-roomtaart voor bij een hittegolf

citroentaart

Zelfs met deze hitte kun je trek hebben in taart. Heel veel zelfs. Maar het vraagt wel om een speciaal soort taart. Frisse taart, waar je van opkikkert. Citroentaart.

Maak ‘m ‘s ochtends vroeg als de keuken nog koel is en je nog voldoende energie hebt om iets te doen.
De kunst van een citroentaart is om deze zo te maken dat hij niet te zoet is maar ook niet te zuur. Met onderstaand recept zit je altijd goed. Versier de taart met madeliefjes en drink er vlierbloesem limonade bij. Zomerser kan haast niet.
De hoeveelheid deeg is voor 1 à 2 bodems afhankelijk van je bakblik, de mijne is ondiep (van het Franse soort) en 31 cm. in doorsnee. Het deeg wat ik over heb vries ik in en gebruik ik voor onverwachte trek in taart.

Ingrediënten:

Voor de bodem

60 ml slagroom
2 eierdooiers
325 gram bloem
60 gram fijne kristalsuiker
snufje zout
225 gram boter, in blokjes

Bereidingswijze:

Klop de eierdooiers met de slagroom in een kom.
Meng de bloem, suiker, zout en boter in de keukenmachine (met de hand kan natuurlijk ook) en voeg beetje voor beetje de boter toe tot dat er een grof kruim ontstaat. Voeg nu langzaam het eiermengsel toe totdat het een bal begint te vormen, haal het deeg uit de kom en kneed het kort door met je handen. He:t deeg moet alles bij elkaar zo min mogelijk gekneed worden, maar de ingrediënten moeten wel volledig vermengd zijn.
Vet het taartblik in en bestuif het met bloem.
Rol het deeg uit tot een cirkel van ongeveer een halve tot een hele centimeter dik en bekleed er het taartblik mee.
Zet het taartblik in de koelkast voor tenminste een uur. Je kunt de taartbodem ook de avond van te voren maken en de hele nacht in de koelkast laten staan afgedekt met plasticfolie.
Vergeet niet de oven voor te verwarmen op 185 graden.
Haal de bodem uit de koelkast en bekleed deze met aluminiumfolie of bakpapier en strooi hierop een steunvulling zoals bonen of rijst, dit om de bodem plat te houden als hij in de oven staat. Bak de bodem met de steunvulling 12 minuten. Verwijder dan de steunvulling en bak de bodem nogmaals 12 minuten.
In de tussentijd maak je de citroenvulling.

Ingrediënten:

Voor vulling

3 biologische citroenen, sap en schil fijn geraspt
85 gram fijne kristalsuiker
3 eieren
1 eierdooier
300 ml slagroom

Bereidingswijze:

Doe het sap en de schil van de citroenen in een kom en meng hier met een garde de eieren, de suiker en de slagroom doorheen.
Wanneer de bodem voor de tweede keer gebakken heeft giet je voorzichtig het citroenmengsel in de nog warme bodem. Zet de taart terug in de oven en bak deze nog 19 minuten. Controleer of de vulling gestold is, bak anders nog iets langer. De vulling blijft zacht maar is niet meer vloeibaar. Dit kun je controleren door zachtjes tegen het taartblik te tikken.
Zowel warm als koud lekker!