Zandkoekjesdeeg

koekjes

Mijn zoon wil verdacht vaak koekjes bakken, in het begin was ik heel trots. Zo van: ‘Wat leuk dat hij net als zijn moeder zo van bakken houdt’, maar nu ben ik erachter waarom. Hij heeft een dubbele agenda. Het is hem om het deeg te doen. De koekjes zijn natuurlijk ook heel lekker, maar hij snoept van het deeg, niet een beetje, maar veel, heel veel, vooral als ik even niet kijk. Met een heel lief lachje drukt hij vormpjes uit de deeglap en zegt dan: ‘de restjes mag je opeten toch?’ En stopt dan een stuk deeg ter grootte van een Wii in zijn mond.
Eerst werd ik er steeds boos om, maar dat hielp niks, nu eet ik gewoon mee, want zeg nou zelf er is toch niks lekkerder dan deeg snoepen, of het cakebeslag van de garde af te likken, of je vingers in de suikerpot de dopen?
Maak eens deeg!

Ingrediënten:

160 gram bloem
120 gram koude roomboter
80 gram basterdsuiker
1½ gram zout

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 170 graden.
De bloem, de koude boter, de basterdsuiker en het zout in een kom doen en de boter met behulp van twee messen in stukjes snijden en de massa daarna met koele hand tot een bal kneden. Als de bal erg zacht is nog even in de koelkast leggen.
Het deeg uitrollen tot een plak van ⅓ cm en er dan vormpjes uit snijden of drukken.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en plaats de koekjes op een gelijkmatige afstand van elkaar op de bakplaat. De koekjes in ongeveer een kwartier tot 20 minuten lichtbruin laten worden.