Wie zoet is krijgt… borstplaat

Borstplaat

Nu we richting december gaan wordt het weer tijd voor een paar Hollandse klassiekers zoals taaitaai, kruidnootjes, speculaasbrokken en marsepein. Gelukkig zijn deze recepten nog steeds seizoen- of gelegenheidsgebonden in Nederland zodat je je er ook echt op kan verheugen dat het er straks weer is. Helaas worden de momenten dat dit lekkers in de winkel ligt steeds langer, zo lagen er in september(!) al oliebollen bij de bakker. Toch klopt het niet als de zon nog volop schijnt en jij nog aan je roseetje zit om dan je tanden in een oliebol te zetten.

Maar nu langzaam aan begint het toch echt tijd te worden voor traditionele sinterklaaslekkernijen en het is heel leuk om die zelf te maken in plaats van ze bij de supermarkt te kopen. Het is toch een stukje cultureel erfgoed of niet?
Mijn oma stond bekend om haar zelfgemaakte borstplaat die ze ieder jaar pas vanaf 10 november (zo hoort het dus) maakte. Als kind sloop ik naar de kelderkast om iedere keer stiekem een kleinstukje af te breken. Zo lekker bros, smeltend op de tong en bomvol suiker, het is dus maar goed dat het borstplaatseizoen maar zo kort duurt…

Ingrediënten:

500 gr suiker
1 á 1 ½ eetlepel cacao
½ eetlepel custard (optioneel)
10 lepels water of koude koffie
Ring of vormpjes (suikerbeestjes) om het mengsel in te storten.

Bereidingswijze:

Beboter de ringen en/of vormpjes en leg ze op bakpapier.
Doe alle ingrediënten in een pan met een dikke bodem en breng langzaam aan de kook zonder te roeren. Even laten doorkoken. Daarna neem je een metalen lepel en roer je de suikermassa voortdurend door tot het net dik genoeg is om in de vormen te storten. Dit is even een handigheidje. Je merkt vanzelf wanneer je te laat bent want dan is de massa te dik geworden en dus niet meer vloeibaar en glanzend. Niks aan de hand, doe er dan weer een beetje water bij en begin weer met roeren en verhitten. Vlak voordat de massa weer te dik wordt giet je het mengsel in de vormpjes en laat hard worden. Ben je dan nog niet tevreden, dan breek je de borstplaat in stukjes en doe je het met wat water weer terug in de pan en begin je weer opnieuw.

Madeleines
volgend bericht