Weekend! Super krokante sesam-caramelkoekjes

sesamkoekjes

Deze koekjes moet je echt eens maken, super krokant en dun en met een heerlijke caramelsmaak. Ze zijn ook helemaal niet ingewikkeld en het deeg is snel gemaakt. Het enige waar je op moet letten is het moment waarop je ze uit de oven haalt, niet te vroeg en niet te laat. Maar laat je nu niet ontmoedigen, het is echt eenvoudig.

Het recept is afkomstig van het blog the wednesday chef, en de schrijfster daarvan had het weer uit een kookboek. Ik heb het recept iets aangepast; zo vind ik het lekkerder om donkerbruine basterdsuiker te gebruiken en gebruik ik geroosterde sesamzaadjes. Ik heb het ook gemaakt met de sesam van Baukje omdat ik niks anders voorhanden had maar die zijn ronduit vies. Het sesamzaad van de biowinkel is heerlijk. Wel een grote zak, dat wel, maar je kunt sesamzaad vaker gebruiken bijvoorbeeld door je granola of over je salade of pittige kip. Probeer maar, het is ook nog eens heel gezond. Wat de koekjes betreft is het ook gelijk het enige gezonde daaraan, maar hé daarom zijn koekjes zo lekker toch?
Fijn weekend!

Ingrediënten

Goed voor ongeveer 20 koekjes
15 gram koude boter
170 gram donkerbruine basterdsuiker
1 ei
15 gram bloem
2 gram zout (ik gebruik flakes, maar als je alleen fijn zout hebt gebruik dan 1/4 theelepel)
1 theelepel vanille extract of 1 theelepel vanillepoeder (geen -suiker)
70 gram geroosterde sesamzaadjes

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Klop met een mixer de boter en de suiker door elkaar tot het goed gemengd is en je de boter niet meer ziet.
Voeg dan het ei toe en meng goed.
Doe de bloem met het zout, en de vanille erdoor en roer dit met een spatel goed door elkaar en voeg als laatste de sesam toe.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep met een lepel hoopjes beslag hierop. Ik gebruikte hiervoor een tablespoon-maat zodat je mooie gelijkmatige hoeveelheiden krijgt. Probeer voldoende afstand tussen de koekjes te houden want ze lopen nog iets uit in de oven. Met een kleine oven moet je waarschijnlijk in twee keer bakken.
Doe koud water in een kopje doop hier een eetlepel in en strijk de hoopjes beslag met de bolle kant plat.
Schuif de bakplaat in de oven. De baktijd is afhankelijk van je oven. In het recept op het blog staat 6 minuten, maar bij mij duurde het eerder het dubbele. Eerst lopen de koekjes uit, dan gaan ze bubbelen en daarna worden ze weer gladder, dat is het moment om het in de gaten te gaan houden. Doordat ik de tweede keer donkere baterdsuiker gebruikte was het moeilijker om te zien of ze al goed waren. De randjes mogen een beetje donkerder worden, maar niet zwart want dan wordt het bitter. Haal ze er dus op tijd uit en bedenk dat ze op de plaat nog even na bakken.
Laat een paar minuten afkoelen en trek de koekjes dan voorzichtig van het bakpier en leg ze op een rooster. Als ze afgekoeld zijn kun je ze heel goed in een trommeltje bewaren. De volgende dag zijn ze nog super knapperig. Als ze de volgende dag halen…