Vegan fruittaart en ook nog glutenvrij!

aardbeien

Ik krijg steeds vaker de vraag om vegetarisch of zelfs veganistisch te koken voor feestjes, wat een goed teken! Steeds meer mensen kiezen voor een bewustere levensstijl zonder of met minder dierlijke producten. En door alle bio-winkels in de buurt hoeft dat helemaal geen probleem te zijn. Er is steeds meer te krijgen om gevarieerd en lekker te blijven koken en eten. Misschien is het ook tijd voor mij om er op dit blog  wat meer aandacht aan te besteden.

Ik bedacht dit recept omdat ik aardbeien had gekregen en daar graag een krokante bodem onder wilde maar dus zonder die boter, suiker en eieren en de stap naar glutenvrij is dan ook zo gemaakt. Want ook steeds meer mensen komen erachter dat ze eigenlijk niet zo goed tegen gluten kunnen en zijn gluten eigenlijk wel zo gezond? Op dit blog kun je er vanalles over lezen.
Deze taart moet je ook vooral maken zonder erbij te zeggen dat ie suiker-, gluten- en diervrij is. Het hoeft geen issue te zijn, we moeten zulke recepten gewoon langzaam aan ons repertoire toevoegen zodat het net zo gewoon wordt als recepten met suiker, bloem, boter en eieren.

Ingrediënten:

Voor een springvorm van 21 cm. doorsnede.

100 gram amandelmeel, kant en klaar of zelf gemalen
50 gram quinoavlokken
35 kokosolie, eerste persing
1 eetlepel ei-vervanger
30 gram ahornsiroop
Citroenrasp van halve biologische citroen
Optioneel: paar lavendel bloempjes
1 doosje aardbeien
Zakje agar agar
Diksap, smaak naar keuze

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden
Smelt de kokosolie in een pannetje
Doe het amandelmeel in een kom en roer hier de quinoa en het citroenrasp door.
Meng de olie erdoor, goed roeren.
Maak de ei-vervanger aan met wat water (instructies staan op verpakking) en roer dit ook door het amandelmeel.
Voeg de ahorn toe en meng goed. Nu kun je optioneel nog een paar piepkleine lavendelbloempjes toevoegen als smaakverrassing tijdens het eten. Het maakt het extra zomers.
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en druk het deeg hier gelijkmatig in uit. Dit kan met je vingers maar met de bolle kant van een lepel gaat het ook goed.
Bak de bodem in 15-20 minuten goudbruin.
Maak ondertussen de aardbeien schoon en snijd ze in plakjes.
Maak een beker diksap en doe dit in een pannetje met een flinke theelepel agar agar.
Breng aan de kook en doe een beetje van het mengsel op een schoteltje. Zet dit even in de koelkast zodat je de stevigheid kan testen. Is het te zacht voeg dan nog wat agar toe, is het te stevig voeg dan nog wat diksap toe en breng weer aan de kook. Het moet net dik genoeg zijn om de aardbeien op hun plaats te houden, maar zeker niet zo dik dat je er dobbelstenen van kunt snijden.
Laat de taartbodem afkoelen en bedek met de aardbeien. Laat het agar agar mengsel iets afkoelen en giet het over de aardbeien. Zorg dat ze allemaal bedekt zijn, maar giet het niet helemaal vol, er moet een dun laagje overheen liggen.

Even laten afkoelen, snijden en opeten!
Je hebt nu een noot-achtige, krokante bodem die toch heel goed te snijden is.