Sevilla sinaasappel-amandelcake

cake

Aangezien ik nog steeds een aantal Sevilla sinaasappels op de fruitschaal had liggen moest ik voort maken en er nog iets mee te doen want ze begonnen al een beetje te verschrompelen. Ik vond ditrecept van Elisabeth David (uit Elisabeth Davids Beste Recepten) het is een sinaasappel-amandelcake, niet speciaal met Sevilla’s, maar ik vond dat ik ze de gewone sinaasappels best kon laten vervangen. Er zit geen boter in (wat natuurlijk helemaal geen kwaad kan in januari), ook geen bloem maar wel broodkruim. En een eetlepel oranjebloesemwater; een van mijn lievelings ingrediënten en ook nog eens gemaakt van Sevilla sinaasappels…

Het is een beetje een gek ding deze cake omdat ie niet dat vette heeft wat een gewone cake doorgaans heeft, heel zacht, kruimig en je blijft de sinaasappels heel goed proeven ook het bittertje. Door het bruine broodkruim heeft het ook wel iets van een brood. Hij is zeker niet zoet door het zure en het bittere daarom maak ik er nog een glazuur bij. Elisabeth serveert hem met slagroom, maar daar houd ik niet zo van…

ingrediënten:

Cake:
sap van 3 sinaasappels (Sevilla of gewoon)
rasp van 1 sinaasappel
60 gram fijn broodkruim (ik gebruikte gewone bruine boterhammen) + een beetje extra
125 gram gemalen amandelen
1 eetlepel oranjebloesemwater
4 eieren, gesplitst
125 gram suiker
½ theelepel zout

Glazuur:
poedersuiker
theelepel oranjebloesemwater
paar druppels water
Alles goed gemend zodat een wat vloeibare pasta ontstaat.

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een cakeblik in en bestrooi met broodkruim
Meng het sap en de rasp met het broodkruim, voeg de gemalen amandelen toe en het oranjebloesemwater. Meng goed
Klop de eierdooiers met de suiker en het zout tot ze bijna wit zien, en schep dit voorzichtig door het broodkruim- mengsel.
Sla de eiwitten stijf met een mixer en vouw dit met een spatel door het beslag. Voorzichtig, de lucht moet erin blijven.
Giet het beslag in het bakblik en bak de cake ongeveer 40 minuten tot hij goudbruin is en een naald er schoon uitkomt.
Laat de cake afkoelen en stort hem uit de bakvorm.
Als de cake is afgekoeld kun je hem met het glazuur bestrijken, even laten hard worden en serveren.