rozencreme 4

rozencreme1

rozencreme 3

 

Je zou dit dessert rozencustard kunnen noemen of misschien zelfs rozenpudding maar ik vind dat niet zulke mooie woorden voor zo’n zacht, romig, naar rozen geurend dessert. Het riekt een beetje naar doorgekookte spruitjes; de woorden custard en pudding dan, niet dit gerechtje.

Het is een Iraans recept. De Iraanse keuken is mijn lievelingskeuken, het liefst at ik het iedere dag. Gelukkig heb ik een lieve vriendin die er vandaan komt waar ik regelmatig aan tafel mag schuiven. Zij is de beste kok die ik ken.
Dit gerecht heb ik helaas nog nooit bij haar gegeten, ik heb het uit een Iraans kookboek (New Food of Life- Najmieh Batmanglij) waar het Paradise Custard wordt genoemd en in het Iraans heet het Yakh dar behesht.
Het is heel lekker voor wie van rozenwater houdt, mooi van kleur en zeker origineel om te serveren. Het is ook niet moeilijk om te maken maar de kans op aanbakken en klontjes liggen continu op de loer dus je moet van roeren houden en de tijd hebben en niet ondertussen met andere dingen bezig zijn. Het fijne is dat je het van te voren kunt maken.

Ingrediënten:

Voor 7 kleine porties

60 gram rijstebloem
225 cc water
900 cc melk
25 gram maïzena
200 gram suiker (175 gram is ook goed maar het hele zoete past ook goed bij het gerecht zeker als je het in kleine glaasjes serveert)
50 cc rozenwater
1 theelepel gemalen kardemom, optioneel
Pistaches om te garneren, in reepjes gesneden
Rozenblaadjes om te decoreren.

Bereidingswijze:

Zet glaasjes of schaaltjes klaar waar je de crème in gaat serveren. 1 grote schaal kan ook, dan kun je met elkaar van dezelfde schaal eten. Ook leuk. Leg ook een trechter klaar als je kleine glaasjes gebruikt.
Meng in een grote pan (er moet meer dan genoeg ruimte zijn voor ruim een liter vloeistof) met dikke bodem het water met de rijstebloem en kook dit ongeveer 10 minuten totdat het begint in te dikken. Roer af en toe want zodra het indikt kan het gaan aanbranden. Meng ondertussen ook de melk en de maïzena door elkaar, doe dit met een garde en zorg ervoor dat het niet klontert.
Zodra de rijstepap is ingedikt doe je er beetje bij beetje de melk bij en daarna de suiker. Laat het al roerend aan de kook komen tot het mengsel dikker wordt.
Wanneer de gewenste dikte bereikt is (ongeveer de dikte van vla) dan doe je er de kardemom en het rozenwater bij en blijf nog 5 minuten roeren.
Let op want zodra je stopt met roeren gaat de crème klonteren. Zet het vuur uit, pak direct een pollepel en giet de crème via een trechter in je schaaltjes of glaasjes.
Laat afkoelen en garneer met de pistaches en de rozenblaadjes.

Nush-e-Jan! (dat betekent eet smakelijk in het Farsi)