Quinoa-speltkoekjes

quinoa-spelt koekjes

Geen beter jaargetijde om koekjes te bakken dan de herfst, vooral als het stormt en regent. Gek genoeg had ik laatst last van zoiets dat leek op najaarsschoonmaak. Bestaat dat? De kamer moest veranderd, kasten en laden opgeruimd. Dus ook de bijkeuken die bij mij fungeert als voorraadkast. Tijd om restjes op te maken. En daarom maakte ik in plaats van de geijkte oatmeal cookies, quinoa*-speltkoekjes. Dat gaf een heel verrassend resultaat. Krokant, licht, smeuig van binnen en de smaak bijna pinda-achtig, dat gaan we vaker maken! Maar dan doe ik er ook nog wat witte chocolade doorheen.

Ingrediënten:

Goed voor 30 koeken. Nu denk je natuurlijk: ‘Wat veel!!’ Maar koeken zijn er om uit te delen! En is dat tegen je principes, wat ik me in dit geval een beetje voor kan stellen, dan kun je de helft van het deeg invriezen voor een andere keer.

225 gram roomboter op kamertemperatuur
150 gram rietsuiker
200 gram lichtbruine basterdsuiker
2 eieren

245 gram speltmeel
175 gram quinoavlokken (bio-winkel)
1 theelepel bakpoeder (gezeefd)
1 theelepel zeezout en een beetje grof zout erbij omdat die zoutkristalletjes in je koekje zo lekker zijn.
nootmuskaat (vers geraspt) naar smaak, ik deed een kwart theelepel.
1 theelepel kaneel of koekkruiden
100 gram rozijnen
stukjes witte chocolade (optioneel)

Bereidingswijze:

Snijd de boter in blokjes.
Roer met de mixer de boter en de suiker door elkaar tot een luchtig geheel. Ongeveer 3 minuten.
Voeg dan een voor een de eieren toe en meng goed.

Mix in een andere kom met een lepel het meel, de quinoa, het zout, de specerijen, de rozijnen en het bakpoeder door elkaar en voeg dit langzaam bij het boter-suiker mengsel. Zorg dat alles goed door elkaar gemixed is. Dit kan met de mixer want met de hand is het erg zwaar.

Zet het deeg een paar uur in de koelkast en verwarm de oven, wanneer je wilt gaan bakken voor op 180 graden. (je kunt het deeg dus ook goed een dag van te voren maken)

Rol van het deeg balletjes ter grootte van een pingpongbal en druk ze een beetje plat** op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bak de koeken ongeveer 20 minuten of tot ze goudbruin zijn. Let op: Koeken bakken altijd nog even na op de bakplaat als je ze uit de oven hebt gehaald!

Luchtdicht bewaren!

*Tegenwoordig staat bij recepten met quinoa vaak: ‘spreek uit kienwah’, ik heb daar toch een beetje moeite mee. Het staat heel pretentieus als je in een winkel om kienwah vraagt. Probeer maar eens. Opgetrokken wenkbrauwen vallen je ten deel en daarom roep ik op om de verwarring te beëindigen en gewoon allemaal kie-no-a te blijven zeggen, gewoon lekker op zijn Hollands.

** Hoe platter je ze drukt hoe krokanter ze worden, ik moet zeggen dat dat ook heerlijk was!