Orange-curd van Sevilla sinaasappels

orange-curd

In ruil voor een stukje azijnmoer kreeg ik een flink stel Sevilla sinaasappelen van een gulle geefster, hoezo van ruilen komt huilen?

je kent ze wel, die bittere sinaasappels waar marmelade van gemaakt wordt, en die wij thuis ‘opa-jam’ noemen omdat mijn vader dat graag eet en de kleinkinderen ervan gruwelen, want bitter is een smaak die kinderen (en veel volwassenen) nog moeten leren waarderen.
Wat te doen met Sevilla sinaasappelen want je eet ze niet zo uit de hand? Ik dacht meteen een orange-curd maken.
De smaak van het sap zit namelijk tussen citroen en sinaasappel in en de schil geeft het een bittertje. Erg lekker en voor wie de lemoncurd een beetje beu is heeft het een beetje meer diepgang.
Smeer het op koekjes, geef het bij croissantjes, bij boterkoek, of lepel het gewoon zo uit de pot, je kunt er ook een orange-meringue pie van maken, maar ook bij vis met een botersaus is  het sap met een beetje schil lekker.

Ingrediënten:

sap van 2 à 3 Sevilla sinaasappelen (125 ml)

rasp van 1 Sevilla sinaasappel
100 gram suiker (ik gebruikte rietsuiker, lekkerder maar nadeel is dat de curd geen heldere kleur krijgt maar een beetje caramel-achtig)
2 eierdooiers
2 eieren
zout
85 gram roomboter in blokjes

Bereidingswijze:

Plaats een zeef boven een kom.
Doe alle ingrediënten behalve de boter in een pannetje met dikke bodem en roer ze met een garde door elkaar.
Zet de pan op een laag pitje en voeg terwijl je blijft kloppen de blokjes boter toe. Blijven kloppen tot de boter gesmolten is.
Zet het vuur een beetje hoger en blijf constant kloppen tot de curd dikker wordt (duurt even) en ongeveer dezelfde consistentie bereikt als gele vla. De curd is goed als je een beetje met je garde optilt en het zijn vorm blijft houden als het terugvalt in de pan
Giet de curd onmiddelijk door de zeef, dit lijkt onbelangrijk, maar de curd is veel mooier zonder allerlei oneffenheden. Giet in een mooie, schone pot.
De curd is, mits bewaard in de koelkast, ongeveer een week houdbaar.