Lemon curd

Meestal realiseer ik me te laat dat het eigenlijk wel leuk is om voor het paasontbijt iets bijzonders te maken. Maar dit jaar zit ik boordevol ideeën, zo ga ik in ieder geval lemon curd maken voor op ons versgebakken zuurdesembrood. Ook overweeg ik nu eindelijk eens brioche te bakken en wat te denken van gepocheerde eieren. Zelfgebakken paasstol of zelfgemaakte chocoladepasta. Zo’n ovenschotel van croissantjes, suiker, eieren en room. Grote kommen koffie verkeerd of heerlijke earl grey (die losse van Simon Levelt). Zelfgemaakte cruesli en matzes met (zelfgemaakte)roomboter en suiker en…. Oké eerst maar eens die lemon curd.

Ingrediënten:

Sap van 2 à 3 biologische citroenen (125 ml)
100 gram suiker
2 eierdooiers
2 eieren
zout
85 gram roomboter in blokjes

Bereidingswijze:

Plaats een zeef boven een kom.
Doe alle ingrediënten behalve de boter in een pannetje met dikke bodem en roer ze met een garde door elkaar.
Zet de pan op een laag pitje en voeg terwijl je blijft kloppen de blokjes boter toe. Blijven kloppen tot de boter gesmolten is.
Zet het vuur een beetje hoger en blijf constant kloppen tot de curd dikker wordt (duurt even) en ongeveer dezelfde consistentie bereikt als gele vla. De curd is goed als je een beetje met je garde optilt en het zijn vorm blijft houden als het terugvalt in de pan
Giet de curd onmiddelijk door de zeef, dit lijkt onbelangrijk, maar de curd is veel mooier zonder allerlei oneffenheden. Giet in een mooie, schone pot.
De curd is, mits bewaard in de koelkast, ongeveer een week houdbaar.

Heerlijk op toast, matzes, bij taart, op biscuitjes of bij boterkoek.

Er zijn veel recepten van lemon curd te vinden. Ze variëren voornamelijk in de hoeveelheid boter en eieren. Dit recept van David Lebovitz is overduidelijk een ‘rijkere’ soort en daarom ook VERRUKKELIJK!