Kruidnootjes

kruidnootjes

Het is natuurlijk makkelijker om een zak open te trekken of te wachten tot de sint wat in je schoen doet, maar je kunt natuurlijk ook eens zelf sinterklaaslekkernijen maken. Samen met (je) kinderen want die mogen ook best eens een beetje werken voor al die cadeautjes die ze nu weer wekenlang krijgen. Waarom zouden ze niet zelf hun pepernoten, kruidnootjes en taaitaaipoppen maken? Weten ze meteen hoeveel werk de bak-pieten hebben.

Kruidnootjes maken is een heel leuk werkje om met kinderen aan tafel te doen. In je eentje is het een beetje saai om honderden kleine balletjes te rollen en helemaal als je een piet-precies bent zoals ik en je die balletjes ook nog eens gaat wegen omdat ze allemaal hetzelfde gewicht moeten hebben. Ja, ik was er dus even mee bezig, maar dat hoeft niet. Zeker als je met meer bent kun je een flinke hoeveelheid maken. En hoef je onderstaand recept alleen maar te verdubbelen of te verdriedubbelen enz.

Ingrediƫnten:

Voor ongeveer 50 kruidnootjes.
40 gram roomboter
50 gram bruine basterdsuiker
zout (dit mag best wat meer zijn dan je normaliter zou doen. Het is lekker als de nootjes wat pit hebben)
2 volle theelepels speculaaskruiden van goede kwaliteit (die van het Blauwe Huis)*
2 eetlepels melk
100 gram zelfrijzend bakmeel

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de boter samen met het zout, de kruiden en de suiker in een kom en prak fijn met een vork tot de boter zacht is en roer alles goed door elkaar.
Doe de melk erbij en vervolgens de helft van het bakmeel. Meng dit goed door de botermassa en doe de andere helft van het bakmeel erbij. Kneed dit goed door elkaar en vorm kleine balletjes van het deeg. Ik maakte balletjes van 8 gram.
Wanneer je alle balletjes gedraaid hebt, snijd je ze met een scherp mesje door de helft. Leg de halve balletjes met de platte kant naar beneden op de bakplaat en bak ze ongeveer 15 minuten in de oven. Haal ze er niet te vroeg uit want dan zijn ze nog een beetje zacht van binnen. Knapperig is lekkerder, maar pas op voor verbranden.

*Ik heb helaas gemerkt dat de speculaaskruiden van het Blauwe huis ieder jaar rond deze tijd zijn uitverkocht. Maar je kunt ook, aangezien de speculaaskruiden van bijvoorbeeld Albert Heijn ronduit vies zijn, zelf je speculaaskruiden maken. Precies naar je eigen smaak.
De kruiden die volgens De Dikke Van Dam over het algemeen in speculaas te vinden zijn zijn:
Nootmuskaat, peper, anijs, gember, kaneel, kardemom, korianderzaad en kruidnagel.

Malen in een kruidenmolentje, vijzel of keukenmachine en tussendoor steeds proeven of het naar jouw smaak is. Misschien is het handig een notitieboekje bij de hand te houden zodat je volgend jaar de hoeveelheden van je favoriete mengsel nog kunt opzoeken.