Koken met kinderen #2 Pannenkoeken bakken zonder pak

WP_20150819_17_44_27_Pro

WP_20150819_17_51_26_Pro

Pannekoeken bakken is roeren in smurrie, eieren stuk tikken en de dooiers lekker kapot duwen met je garde. Beslag scheppen met een hele grote lepel en die in een hete pan gieten. Spannend! Zo maak je je lieveling eten.

En waarom zou je eigenlijk geen pak of zo’n plastic fles gebruiken waar je alleen water aan toe hoeft te voegen? Omdat dit veel leuker is, pannenkoeken zijn niet moeilijk, het is niet meer dan eieren, melk, bloem en een beetje zout. Iets dat je vast wel in huis hebt. Je leert experimenteren en improviseren; beetje meer, beetje minder, beetje boekweit of spelt. Het is wat het is, geen e-nummers en andere zaken.

Wij gebruiken nooit een recept voor pannenkoekenbeslag. Het kan gewoon niet misgaan. En teveel pannenkoeken is nooit erg, koude pannenkoeken voor ontbijt zijn hier favoriet.

Maar voor wie een recept erbij wil kan het volgende aanhouden, het is van Karin Luiten en stond ooit inTrouw:

Voor vier personen

400 gram tarwebloem

3 eieren

8 dl melk

zout

roomboter om in te bakken

Strooi bloem in een beslagkom, voeg langzaam melk toe terwijl je roert met een garde (spierballen!!) of elektrische mixer . Voeg  één voor één 3 eieren toe en een beetje zout.  Het beslag moet in een dunne straal van de pollepel aflopen dan is het de juiste dikte. Soms vervang ik een derde van de bloem door boekweitmeel, en af en toe gebruik ik iets minder melk en vul dat aan met bier. Voor de luchtigheid.

Zorg dat de pan goed heet is en bak op niet al te hoog vuur.