Dulce de leche en brownies

dulce de leche

Het is heel gek dat dingen er soms ineens zijn, wie begint daarmee, is het het werk van een iemand of een collectieve behoefte?
Bijvoorbeeld broccoli, ik kan me niet herinneren mijn hele jeugd ook maar een broccolistronk gezien te hebben. Of de olijf, eigenlijk alles van de olijf; de olie, de tapenade. Wij hadden in de jaren zeventig het zilveruitje om iets mee op te leuken, maar een olijf? Gebruikt iemand trouwens nog weleens zilveruitjes? Heb ze al jaren niet meer gezien…

En cupcakes! ik bakte vroeger cakejes in zo’n papieren cupje dat na het bakken helemaal zacht en vet was; heerlijk om cakerestjes uit te schrapen met je tanden. Dat waren vast  de cupcakes avant la lettre. Maar nog steeds gewoon kleine cakejes; iets voor kinderen. En dat gevoel heb ik trouwens nog steeds bij cupcakes -kindereten-.
En dan brownies, het moet toch al zeker zo’n vijftien jaar geleden zijn, zo niet meer, dat iedereen ineens brownies ging bakken en eten. Ik kan me de eerste keer dat ik het at nog herinneren al weet ik niet meer waar dat was en hoelang geleden precies, maar ik vond het vies tegenvallen weet ik nog. Ik snapte de hype totaal niet. Nu scheelt het misschien dat ik geen chocoholic ben, als ik me stiekem vol wil stoppen met iets waar je later spijt van hebt is het een zak paprikachips of een potje dulce de leche.
Maar goed, de brownies. Het is geen voorbijgaande trend geweest, de brownie is zeer hardnekkig. En omdat ie er nog steeds is verdient hij een tweede kans. Bij mij althans.
Om heel eerlijk te zijn zocht ik gewoon een reden om iets te maken met gecondenseerde melk en dan met name dulce de leche, zelfgemaakt van gecondenseerde melk. Dat is gevaarlijk lekker, en ik moet opschieten want zolang het in de koelkast staat blijf ik met een lepeltje heen en weer lopen om steeds een hapje te nemen. Nu zag ik een recept van de onvolprezen David Lebovitz voor brownies met dulce de leche en vond ik het ineens tijd voor brownies. Rijkelijk laat, het is een beetje als nu ineens een cd van Michael Jackson kopen. Maar aan sommige dingen moet je gewoon toe zijn!

Ingrediënten:

Dulce de leche:

1 blikje gecondenseerde melk

Bereidingswijze:

Open het blikje gecondenseerde melk en dek het af met aluminiumfolie.
Plaats het blikje zonder etiket in een pannetje met water. Het water moet tot ⅔ van het blikje komen. Laat zachtjes koken gedurende 4 uur voor een dikke dulce de leche. Moet de dulce de leche dunner zijn laat het dan korter sudderen. Als het de gewenste dikte heeft haal je de dulce uit het blikje en roer je het in een kom met een garde glad en romig. Doe in een potje en bewaar in de koelkast.

Ingrediënten:

brownies:

115 gram boter
170 gram pure chocolade in stukjes
25 gram cacao
3 eieren
200 gram suiker
1 theelepel vanille poeder of extract (geen vanillesuiker)
140 gram bloem
snuf zout
dulce de leche

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Smelt de boter in een pan met dikke bodem.
Voeg de chocolade stukjes toe en smelt deze ook.
Haal de pan van het vuur zodra de chocolade gesmolten is en voeg een voor een de eieren toe. Roer met een garde.
Voeg daarna de suiker toe met de vanille, goed mengen en doe vervolgens de bloem en het zout erbij.
Schep de helft van het brownies mengsel in een bakvorm naar keuze*.
Strijk glad en schep hier klodders dulce de leche op die je vervolgens met een vork door het beslag trekt. Schep daar de andere helft op, strijk weer glad en eindig met klodders dulce de leche. Maak een mooi krullenpatroon met een vork en zet in de oven. Bak ongeveer 30 minuten. Het midden moet een beetje stevig zijn, maar niet helemaal. Plakkerig zijn brownies het lekkerst.

*Ik gebruikte een springvorm die ik beboterd had en met bloem bestoven.
Je kunt ook een brownievorm gebruiken die je dan kruisgewijs bekleed met aluminiumfolie waarbij je het folie over de randen laat hangen zodat je de brownies na het bakken makkelijk verwijdert.