Bramenclafoutis

bramenclafoutis

Het is alweer bramentijd. Er kunnen dus weer bramen geplukt worden op allerlei openbare plekken in Nederland. Wie zin heeft kan er dit weekend op uit trekken met een emmertje om in de stromende regen zijn eigen oogst binnen te halen. Ik blijf lekker binnen want ik heb buren met een overschot aan bramen. Het heeft zo zijn voordelen als je overal rondbazuint dat je van eten houdt.

Wie ook van eten houdt maar niet weet wat voor lekkers je met bramen kunt doen, behalve ze al dan niet als jam door de yoghurt roeren, kan er een clafoutis van maken. Een clafoutis Is een soort taart gemaakt van beslag. Volgens mij wordt het oorspronkelijk gemaakt met kersen, maar bramen doen het ook erg goed. Er zijn diverse recepten te vinden en allemaal variëren ze in hoeveelheid eieren, bloem en suiker. In veel recepten wordt het gebruik van 6 eieren aanbevolen, ik vind de eismaak dan wat te veel overheersen, maar dat is persoonlijk.

Ingrediënten:

bramen (ongeveer 500 gram)
125 gram bloem
3 eieren
75 gram suiker
2,5 dl melk
snufje zout
boter (om de taartvorm in te vetten)
extra suiker om te bestrooien

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een aardewerk taartvorm of ander soort schaal in met de boter en strooi hier een beetje suiker overheen.
Doe de bloem in een kom en meng er een voor een de eieren door. Goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan, hiervoor kun je het beste een houten lepel gebruiken. Giet de melk bij het mengsel en roer met een garde verder. Doe er vervolgens de suiker bij en het snufje zout*.
Leg de bramen in de ovenschaal. Het mooiste is als je zoveel bramen hebt geplukt dat je de bodem helemaal kunt bedekken. Giet het beslag over de bramen en zet de schaal in de oven.
Bak de clafoutis in ongeveer 25 minuten gaar. Haal de schaal uit de oven en strooi er onmiddellijk nog wat suiker over. 10 minuten laten afkoelen en dan meteen opeten. Dat is echt het lekkerste!

*Schrik niet als je het de eerste keer maakt, het is qua dikte net pannekoekenbeslag, dat hoort echt zo.