boterkoek

Nog zo’n Dutch classic. Eentje die gelukkig het hele jaar door zonder scrupules gegeten kan worden, hoewel… Het heet niet voor niks boterkoek.

Dit is echt iets wat je je buitenlandse vrienden voorzet als jij ook eens wilt laten zien dat de Nederlandse keuken best oké is en bovendien heus wel bestaat! Want daar zijn Nederlanders toevallig heel groot in, in koeken en koekjes!!
Ik heb een tijdje geleden besloten eens wat meer aandacht te besteden aan Nederlandse lekkernijen toen ik bij buitenlandse vrienden altijd met een geheimzinnige glimlach zoetigheden uit hun land voorgeschoteld kreeg en nee, dat doen ze niet altijd uit heimwee, maar vooral uit trots. Dus vond ik het tijd worden ook vol trots Nederlandse klassiekers te presenteren, ook aan Nederlandse vrienden die steevast blij verrast reageren, waarschijnlijk wel vol heimwee.

Boterkoek naar het recept van mijn oud-tante en oma:

Ingrediënten:

200 gram bloem
175 gram roomboter van goede kwaliteit
125 gram witte basterdsuiker
optioneel citroenrasp of vanillesuiker/-poeder (of sinaasappelrasp of oranjebloesemwater of gember of…
zout (ik neem grof zout omdat ik het zo lekker vind af en toe zo’n zoutkristalletje tegen te komen)
1 eetlepel melk om te bestrijken

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Beboter een boterkoekvorm.
Doe alle ingrediënten in een kom en snijd met twee messen de boter heel fijn. Kneed daarna met je handen het deeg vlug tot een bal. Zorg dat de boter goed door het deeg gemengd is. Druk het deeg in een speciale boterkoekvorm (verkrijgbaar bij Blokker) en zorg dat er 1 cm. tussen de rand van de vorm en het deeg zit. Het deeg vloeit tijdens het bakken namelijk nog uit. Bestrijk het deeg met een beetje melk en maak er met een vork een mooi ruitjespatroon in.
Bak de boterkoek in ongeveer 25 minuten mooi bruin. Doe koek mag van buiten knapperig zijn maar van binnen lekker kleverig. Goed laten afkoelen en opeten. De dag erna is ie nog lekkerder.

Je kunt ook de boter met de suiker eerst romig kloppen en er dan de bloem bij doen, dat schijnt de beste manier te zijn, maar vaak staat bovenstaande manier beschreven.

Kruidnootjes
volgend bericht