Appeltaartje

appeltaart

Ik vroeg me eerlijk gezegd af of er wel behoefte zou zijn aan een recept voor appeltaart. Maken we het nog weleens zelf?
Misschien van een kant en klare mix of halen we gewoon een punt bij de bakker? Of nemen we het bij de koffie in een café.
Ik mocht laatst voor een smaaktest zeven appelpunten proeven, daar werd ik niet blij van! Het is slecht gesteld met dit stukje ‘cultureel erfgoed’. Het is kennelijk moeilijk een goede, ouderwetse appeltaart te bakken, want hij zat er niet bij. Maar vergeet die appel-kruimeltaarten, de plakkerige koude, natte fabriekspunten, de slecht geschilde appels en ga zelf aan de slag.

Dit recept is zo makkelijk en snel te maken, maar vooral ook heel, heel lekker.
het komt uit een beduimeld kookboekje van mijn oma uit 1926 en staat heel schattig vermeld als ‘appeltaartje’ Ik wilde het gelijk maken.
Het is trouwens ook echt appel-tijd, de laatste worden momenteel geplukt dus verser kan niet.

Ingrediënten:

Voor een kleine bakvorm van 19 cm ∅; ongeveer 6 puntjes
120 gram bloem
75 gram roomboter, in kleine stukjes
60 gram suiker
Snufje zout
Half ei

Voor de vulling:
Een paar harde, zure handappelen (ik gebruikte 5 kleine)
1 ei, geklutst
5 gram bloem
3 eetlepels melk
35 gram suiker
Beetje kaneel, citroenrasp of vanille (optioneel)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vet de springvorm in .
Zeef de bloem in een kom en verdeel hierin de boter door met je vingers ‘kruim’ te maken.
Voeg de suiker, het zout en het halve ei toe en kneed dit tot alles goed gemengd is en het deeg van de kom loslaat.
Rol de bal in folie en leg in de koelkast terwijl je de vulling bereidt.

Doe de bloem en de suiker (en de kaneel, citroenrasp of vanille) in een kommetje en roer hier het geklutste ei door, roer de klontjes eruit en doe er vervolgens de melk bij. Roer goed.

Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snijd ze in partjes.

Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op een met een beetje bloem bestoven werkblad tot een halve cm dikte. Snijd een cirkel uit met dezelfde grootte als de springvorm. Leg de plak voorzichtig in de springvorm en gebruik de rest van het deeg om een opstaande rand te maken. Probeer in te schatten hoe hoog de rand moet zijn m.b.t de vulling. Een te hoge rand is onhandig met snijden, te laag en je vulling past er niet in…
Prik een paar gaatjes in de bodem en schik de appelpartjes erin, probeer bv. een mooie spiraal te maken want je blijft de bovenkant zien.
Giet het melk-ei mengsel over de appels en bestrooi het taartje met nog een beetje extra suiker.
Bak in het midden van de oven gedurende 45-60 minuten. Het deeg en de bovenkant moeten mooi bruin zijn.

Dit recept van Minke kookt verscheen in oktober 2013 op  www.zook.nl