Amandelbroodjes / zelf amandelspijs maken

amandelbroodje

JA, JA, JA! Dit is lekkerrrrr!
Iemand hier in huis moest wachten met eten tot de foto’s gemaakt waren en ik kan je zeggen die was niet blij. Deze broodjes kun je niet laten staan, zo lekker.
Hiermee overtref je de Nederlandse en Franse amandelbroodjes-bakker, zelfs als je het bladerdeeg niet zelf maakt, hoewel dat natuurlijk nog mooier zou zijn. Iets wat ik nog steeds moet doen voor mijn veertigste.
Dit zet ik op de paasontbijttafel samen met de chocopasta van twee weken geleden en misschien toch ook maar weer die lemoncurd èn homemade cruesli. Eigenlijk is het paasontbijt veel leuker dan het kerstontbijt!

Maak de amandelspijs 1 à 2 dagen van te voren dan wordt de smaak nog lekkerder!

Ingrediënten:

Voor ongeveer 8 broodjes
Pakje bio-bladerdeeg (of 8 plakjes)
100 gram gepelde amandelen
90 gram suiker
1 ei
1 eetlepel sinaasappelbloesemwater (optioneel maar wel heel lekker!)
Citroenrasp van een halve citroen
2 eetlepels melk om te bestrijken
1 eetlepel grove suiker om te bestrooien

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maal de amandelen fijn in het bakje van de staafmixer of in de keukenmachine, meng de suiker erdoor, het ei, het citroenrasp en het oranjebloesemwater. Meng goed en bewaar in de koelkast (lekkerder) of gebruik gelijk.
Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Leg in het midden van ieder plakje bladerdeeg een flinke eetlepel amandelspijs. Strijk de spijs een beetje horizontaal uit en vouw het bladerdeegplakje over de vulling heen en druk alleen aan de lange zijde dicht met een vork. herhaal dit tot alle vulling en plakjes op zijn en bestrijk de broodjes met melk en bestrooi met suiker*.
Leg de broodjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak de broodjes ongeveer 20 minuten in de oven of totdat ze mooi bruin zijn.

Vrolijk pasen!

*Je kunt ze ook nog met amandelsnippers bestrooien (bestrijk ze dan met geklutst ei) en voor consumptie met poedersuiker.