Amandel-haverkoekjes met sinaasappel, anijs en dadels

haver-amandel2

haver-amandel

Uitgedroogde dadels, een halve zak havervlokken-fijn, een oudbakken restje amandelmeel, een halve pot dadelstroop.
Van dit treurige allegaartje moest toch nog iets lekkers te maken zijn. En het moest allemaal op want ik was druk bezig mijn voorraadkast uit te ruimen.
Koekjes zouden het worden. Met kokosolie… want dat is zo heerlijk met dadelstroop.
Gauw ging ik aan de slag, een recept bedenkend terwijl ik bezig was.
In Spanje at ik in december een zoet broodje met pijnboompitten en anijs, die combinatie was zo lekker dat ik bij thuiskomst een zakje anijs had gekocht maar nog niet had gebruikt. Dat moest er nu ook maar eens van komen. Zo. Nog wat sinaasappelrasp en klaar.

Het resultaat was erg lekker maar door de beetje wrange smaak die de dadelstroop achterliet was het niet lekker genoeg. Dat moest beter kunnen. Dus toog ik naar de winkel, kocht  een halve kilo havervlokken, nieuwe dadels, een zak amandelen plus een fles ahornsiroop, en ging weer aan de slag. Nu, ja nu, waren ze PERFECT! Zelden zo’n lekker koekje op! Krokant, smaakvol en de dadels lekker chewy. Zonder suiker en dierlijke producten! Mensen wat wil je nog meer? EN een koekje EN een goed gevoel. Wat is het leven soms toch verrassend eenvoudig!
Tja, mijn voorraadkast? Die is nu voller dan toen ik begon. Maar dat geeft niet. Ik weet nu al wat ik van die restjes ga maken!

Ingrediënten:

Goed voor ongeveer 25 koekjes

200 gram amandelmeel, licht geroosterd in koekepan
of zoals ik de tweede keer deed; 200 gram amandelen roosteren en zelf tot meel malen in de keukenmachine.
100 gram havervlokken, fijn
50 gram havervlokken tot meel gemalen in keukenmachine of mengbakje van staafmixer.
150 gram dadelstroop of, nog beter, ahornsiroop
100 gram kokosboter (zacht)
1 thl bakpoeder
2 thls anijszaad, even gekneusd met de achterkant van je mes.
75 gram dadels, zonder pit en in stukjes gesneden
Rasp van 1 sinaasappel (niet het wit meeraspen)
Optioneel, een paar halve amandelen voor decoratie
Bakpapier
Plasticfolie

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden

Doe alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom. Let op dat de dadels niet samen klonteren.
Voeg de zachte kokosboter erbij en meng met je handen alles zeer goed door elkaar tot het kruim wordt.
Doe de ahornsiroop erbij en meng goed met een lepel. Als het mengsel erg zacht/dun is zet het dan even in de koelkast tot het wat steviger is.
Leg een stuk plasticfolie op je werkblad, haal de deegbal uit de kom en leg deze op de folie. Vorm met je handen een worst die je strak in de folie wikkelt. Draai de uiteinden dicht en leg de rol ongeveer 20 minuten in de koelkast.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Haal de rol, als deze voldoende opgesteven is, uit de koelkast en snijd er plakjes af waarvan je met je handen een bolletje vormt. Dit kan het best met iets vochtige handen. Ik maakte balletjes van ongeveer 25 gram. Leg de bolletjes op de bakplaat en druk ze een beetje plat, niet heel erg want ze vloeien nog iets uit in de oven. Druk eventueel op ieder koekje een amandel en bak ze 20 minuten in de oven.

Bon appétit!