Zelf pasta maken (met salie-boter)

pasta maken

pasta maken2

pasta maken3

 

Zijn er mensen die nog zelf pasta maken of is die rage allang weer over?
Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik niet vaak  zelfgemaakte pasta geserveerd heb gekregen. Terwijl ik vermoed dat er bij heel veel mensen achterin de kast, diep weggestopt en onder het stof een pastamachine staat. Ja, geef maar toe!  Ook bij ons, alleen staat ie bij ons vol in het zicht (geloof ik) omdat er iemand hier in huis is die nou toevallig eens heel goed pasta kan maken en het ook nog graag doet. En dat is niet ondergetekende. Ik zelf waag me er niet meer aan nadat ik ergens eind jaren negentig zoveel pasta had gemaakt (wist ik veel) dat mijn hele keuken vol hing met meters tagliatelle, het hing werkelijk overal te drogen; over het aanrecht, over de kastdeurtjes, over het wasrek, over stoelleuningen enz. Meters! Geschrokken van al die chaos belandde de pastamachine ook bij mij achterin de kast.

Maar goed, gelukkig leerde ik iemand kennen die er trots op is zijn eigen pasta te draaien, en niet alleen tijdens fancy gedoe in het weekend, nee gewoon ook even snel door de week, want als je een kleine hoeveelheid maakt kan dat best, en ja daar val je dan natuurlijk als een blok voor.
Het is zo lekker en zoals met zoveel dingen vraag je je af waarom je ooit genoegen nam met kant en klare pasta.
Dus maak indruk op je geliefde, op je gasten, je schoonouders of op wie dan ook (op jezelf?) en maak weer eens pasta. Heel simpel met een salie-botersaus zoals ik het afgelopen weekend bij lieve vrienden at.

Ingrediënten pasta:

(4-6 pers):
300 gram gewone bloem of een combinatie van gewone bloem of durum tarwe
3 eieren
snufje zout

Bereidingswijze:

Doe de bloem en het zout in een kom of stort het gewoon op je werkblad, maak een kuiltje en breek hier een voor een de eiren in.

Roer met een vork beetje bij beetje de eieren door de bloem totdat je een grof deeg hebt.

Haal het deeg uit de kom en kneed het op een licht met bloem bestoven werkblad totdat het een glad en glanzend deeg wordt (ongeveer 10 minuten), is het deeg te nat voeg dan nog wat bloem toe, is het te droeg voeg dan een drupje water toe.
Laat het deeg een halfuurtje afgedekt rusten (dit slaan wij weleens over). En ga dan verder met de pasta machine*.

Weet je nog hoe het gaat? Eerst een paar keer door de breedste opening; maak een balletje, draai het erdoor, vouw het weer op, draai het een kwartslag en draai het er weer door, herhaal dit een paar keer.
Daarna zet je de rollers wat dichter bij elkaar en draai je het bolletje deeg er weer door heen, rollers weer wat dichter bij elkaar enz tot je de gewenste dunheid hebt.
Laat de deeglap hierna even (10 minuten) liggen voordat je hem door het tagliatelle of spaghetti opzet-stuk haalt. maak nestjes van de pasta die klaar is en breng een ruime pan met water en zout aan de kook. Doe de pasta in de pan en kook enkele seconde of minuten (dit is afhankelijk van de dikte van je pasta en de grootte van je pan met water) en giet onmiddelijk af.
Leg de pasta op een schaal en giet de saus erover heen. direct servereren.

Ingrediënten saus:

(4-6 pers.):
(dit recept komt uit het prachtige boek Heart of the artichoke van David Tanis)

4 eetlepels boter
een klein bosje salie (ongeveer 6 blaadjes p.p.) grof gehakt
peper en zout
1 teentje knoflook tot een pasta gewreven met een beetje zout
sap van een halve citroen
Parmezaanse kaas aan een stuk om over de pasta te raspen

Bereidingswijze:

Verwarm de boter in een pannetje, wanneer de boter is gesmolten doe je de salie erbij, breng op smaak met zout en peper en laat het een klein beetje bruisen. Doe de knoflook erbij, maar let op; deze mag niet kleuren. Draai het vuur uit en voeg het citroensap toe en roer goed. Giet de saus over de pasta en rasp de parmezaan erover. Direct serveren!
Lekker als klein voorgerecht of als hoofdgerecht na bijvoorbeeld soep.
* Of rol het gewoon met de hand uit met een deegroller, wij gebruiken hiervoor een stuk bezemsteel.