Bietjes; bietenhummus en bietensalade met yoghurt

bietenhummus

Bietjes zijn eigenlijk het hele jaar verkrijgbaar in de bio winkel en in deze periode heel goedkoop. De nieuwe oogst bietjes zit er al weer aan te komen. Dan liggen ze weer in prachtige bosjes nog met hun loof* eraan te wachten tot je er iets lekkers van gaat maken.

Hieronder twee manieren om bietjes op een lekkere en originele manier klaar te maken.
Let er bij het kopen van bietjes op dat ze hard aanvoelen en een strak huidje hebben, anders zijn ze oud.

*Het loof van bietjes kan ook gegeten worden, mits het er vers en knapperig uitziet. Recepten volgen nog.

Bietenhummus

Ingredienten:

Voor- of bijgerecht voor 4 personen

1 grote biet
7 halve walnoten
½ sneetje oud brood, verkruimeld
1 teentje knoflook, gepeld
scheut olijfolie
theelepel rode wijn azijn
zout

 

Bereidingswijze:

Kook de ongeschilde biet gaar. Pel de biet en snijd hem in blokjes.
Doe de walnoten samen met het stuk brood in de keukenmachine of hakmolen. Hak fijn, maar niet tot kruim. Doe de biet en de knoflook erbij. Maal fijn en giet er voldoende olijfolie bij zodat je een smeuïg geheel krijgt. Voeg de rode wijn azijn toe en een beetje zout. Proef af en voeg eventueel meer zout en azijn toe.
Lekker op een stukje brood of als saus bij gegrilde groenten.

Bietensalade met yoghurtdressing, munt en een vleugje kaneel

Ingrediënten:

Voor- of bijgerecht voor 4 personen

4 kleine bietjes gekookt en geschild
250 ml Griekse yoghurt
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel citroensap
1 teentje knoflook uit de knijper
halve theelepel kaneel
peper en zout
takje verse munt

Bereidingswijze:

Snijd de bietjes in dunne plakken en schik ze dakpansgewijs op een schaal of bord.
Meng de yoghurt met de knoflook, citroensap, olijfolie, de peper en het zout.
Snijd de munt blaadjes in dunne reepjes en bewaar een paar blaadjes ter decoratie.
Giet de yoghurt over de bietjes en bestrooi met de kaneel en de munt.
Wanneer je deze salade even laat staan krijg je een mooi roze marmerpatroon in de yoghurt.