Zuinig aan met… Ricotta/verse kaas

ricotta

Wij hebben een huis gekocht en zullen nu toch echt zuiniger aan moeten gaan doen. Maar waar ga je op bezuinigen? Als eerste vallen de uit-etentjes af en de dure kopjes koffie buiten de deur. Dit zijn dingen waar ik zeker buiten kan omdat ik thuis vaak lekkerder eet dan in het gemiddelde restaurant en de koffie thuis zeker lekkerder vind dan elders omdat wij, zoals ik al eerder schreef, zelf onze koffie branden. Maar op de kwaliteit van de boodschappen die ik doe zou ik toch niet graag willen bezuinigen. Moet ik biologisch eten opgeven? Ik ben een echte bio-junk en kom nou eenmaal niet graag in een gewone supermarkt. Dat klinkt snobistisch maar ik weet inmiddels teveel van slechte vetten, duistere E-nummers, footprints en dergelijke dat ik de omslag naar niet-biologisch niet meer denk te kunnen maken.

Maar aangezien ik ook stiekem droom van een leven waarin ik zoveel mogelijk zelf maak en kweek, lijkt de oplossing hier te liggen. Ik roep dan ook regelmatig ‘waarom wist ik dit niet eerder!!’ als blijkt dat iets wat duur is in de winkel goedkoop en eenvoudig zelf te maken is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan likeurtjes, zuurdesembrood, kruidenkaasjes en pesto’s. Maar ook bijvoorbeeld het kweken van rucola in de tuin is heel eenvoudig, zelfs zo eenvoudig dat het nu mijn hele tuin dreigt over te nemen, maar dat terzijde. Waarom €2,95 betalen voor een zakje harde stekelige rucola als je de zachte, sappige variant zo van begin zomer tot begin najaar uit je eigen tuin kan knippen? Het enige nadeel is de tijd, de discipline en de organisatie die het kost om niet meer naar pakjes, blikjes en zakjes te grijpen. Maar aan de andere kant, het geeft vast meer voldoening dan televisie kijken en dat kost €17,- aan Ziggo iedere maand en heel veel tijd…

Na het maken en proeven van deze ricotta neem je nooit meer genoegen met de ricotta die je uit de winkel haalt. Deze ricotta is heerlijk zacht en romig en bovendien in een handomdraai te maken!

Ingredienten:

Voor ongeveer 100 gram ricotta heb je nodig:
6 kopjes volle melk*
2 kopjes karnemelk
2 theelepels zout
1 eetlepel azijn*

 

Bereidingswijze:

Doe de melk met de karnemelk in een steelpan met dikke bodem en breng aan de kook. Roer niet maar draai de pan af en toe zachtjes rond. Haal op het moment dat er kleine belletjes aan de rand verschijnen de pan van het vuur en voeg het zout en de azijn toe.
Draai de pan nogmaals zachtjes rond en laat de pan daarna 10 minuten staan. De kaas heeft zich afgescheiden van de wei en kan nu met een schuimspaan uit de pan geschept worden. Hang een kaas- of theedoek in een zeef of vergiet en schep de kaas hierin. Laat uitlekken.

*Ik heb ook ricotta van geitenmelk gemaakt. Hierbij zie je de afscheiding van de kaas en de wei minder goed en ik vond het ook minder lekker. Maar smaken verschillen!

*Ik gebruikte rijstazijn, maar volgens mij kun je ook een andere neutrale azijn gebruiken, ook citroensap. Hoe meer karnemelk je toevoegt hoe minder azijn je nodig hebt. Misschien heb je dan zelfs helemaal geen azijn nodig. Dat heb ik nog niet geprobeerd.