labneh3


labneh

 

labneh2

Even een leuk recept voor een heerlijk en fris smeerseltje afkomstig uit het Midden-Oosten. het is weer even iets anders dan tzatziki, hummus of tapenade en heel leuk om te maken! En je blijft er van eten, maar dat is niet erg, toch?
Ik houd heel erg van de Midden-Oosterse keuken, misschien komt dat omdat mijn vader een aantal maanden in Libanon werkte toen wij klein waren, het was daar burgeroorlog, maar hij heeft er toch een hele mooie tijd gehad, en bij thuiskomst kwamen wij in aanraking met die prachtige Libanese cultuur. Ineens waren er pistachenoten en dolmades, arabische koffie en een koperen samovar en kwam er een Libanese vriend op bezoek.
Dat was voor ons kinderen heel bijzonder. Iemand die geen Nederlands sprak en die ‘heel raar’ schreef. Hij vond overigens ook dat Nederlandse vrouwen (toen vooral nog vrouwen want jaren 70) niet kookten. Wanneer je in 20 minuten een maaltijd op tafel hebt staan kun je niet van koken spreken. In Libanon stond je de hele dag in de keuken. Misschien probeer ik dat nu een beetje goed te maken, het beeld dat wij niet van koken weten. De tijden zijn veranderd, nou ja, in ieder geval in het weekend.

Ingrediënten:

Voor ongeveer 8 balletjes

1 liter volle biologische yoghurt
Halve theelepel zout
Verse of gedroogde kruiden
Olijfolie

Bereidingswijze:

Meng de yoghurt met het zout.
Laat de yoghurt een nacht (12 uur of meer) uitlekken in kaasdoek of een schone theedoek (zonder wasmiddelgeurtjes) waarvan je de punten om een pollepel geknoopt hebt en deze boven een kom hangt. De doek mag de bodem van de kom niet raken. Je kunt ook de doek in een zeef of vergiet leggen, maar het uitlekken gaat dan langzamer.
Haal de yoghurt, als hij dik genoeg is, uit de doek en proef op zout. Voeg eventueel nog wat toe*.
maak je handen nat met water of olijfolie en rol balletjes van de yoghurt ter grootte van een walnoot. Nu kun je een paar dingen doen. Laat de balletjes nog een nacht afgedekt en in een vergiet rusten in de koelkast, of rol de balletjes direct door de kruiden en eet ze meteen op, of doe de balletjes in een schone weckpot en overgiet ze met olijfolie.
Laat je ze eerst nog rusten in de koelkast dan kun je ze daarna in de olijfolie doen. Wanneer je ze wilt eten schep je ze eruit en rolt ze dan door de kruiden.
Zorg wel dat de balletjes, wanneer je ze wilt bewaren, goed onder de olie staan.

Ik rolde mijn labneh door grof chilipoeder, korianderzaad dat ik fijn maakte in de vijzel en door een kruidenmengsel van gedroogde munt, paprika en komijn enz.
Het mooiste is als het niet tot poeder gemalen kruiden zijn. Verse kruiden zijn ook heel mooi. Was ze, maak ze goed droog en hak ze met een scherp mes fijn en rollen maar.

Eet de labneh met stukjes brood of bij kebab. Als je hele kleine balletjes maakt kun je ze in een salade doen.

* Ik deed er op dit punt wat verse knoflook door.

Rozencrème
volgend bericht