Venkelsalade met quinoa, walnoten en ingelegde citroen

dsc_3980

Ingrediënten salade:

Voor 2 personen

1 grote venkelknol buitenste bladeren en onderkant verwijderd
venkelloof gewassen en fijngesneden
50 gram quinoa
sap van ½ citroen
ingelegde citroenschil, in dunne reepjes (zie hieronder)
8 halve walnoten
4 eetlepels fijngehakte peterselie
olijfolie
peper en zout

Bereidingswijze:

Bereid de quinoa zoals vermeld op de verpakking.
Snijd de venkel in dunne plakken en die in dunne reepjes van ongeveer 2 centimeter
Besprenkel de venkel met het citroensap. Laat de quinoa een beetje afkoelen en meng er peper, zout en olijfolie door. Meng de quinoa door de venkel samen met de ingelegde citroen, peterselie en het venkelloof. Strooi de walnoten erover. Proef af op zout, peper en citroen.

Nederlandse venkel uit de koude kas is verkrijgbaar van juni tot november. De venkel die nu in de winkels ligt is hoogst waarschijnlijk afkomstig uit Italië. Deze valt te verkiezen boven de Nederlandse venkel die afkomstig is uit de verwarmde kas en dus verkrijgbaar is in de maanden vanaf november tot juni.

Quinoa is een erg gezonde graansoort, het zit boordevol calcium, eiwitten, fosfor, magnesium en ijzer.

Ingelegde citroen (1 week van te voren):

4 biologische citroenen
Zout

Snijd de citroenen in vieren. Verwijder het vruchtvlees (knijp uit en vries het sap in in kleine porties zo heb je citroensap bij de hand wanneer nodig) en het witte laagje dat zich tussen de schil en het vlees bevindt. Laat de schil ongeveer 12 uur in water weken. Giet af, schik de schil in laagjes in een schaal en bedek elk laagje met grof zeezout. Dek af met plastic en laat tenminste 1 week staan.
Spoel voor gebruik de schil goed af onder de kraan, en snijd wat je nodig hebt in dunne reepjes. Meng de reepjes door de salade.

Lekker in salades en gebraden kip…