Snijbiet (met knoflook, rozijnen en pijnboompitjes)

snijbiet

Nee dit is geen rabarber. Dit is snijbiet en op het moment verkrijgbaar in de bio-winkel. Ik kon de prachtig gekleurde stelen niet laten liggen. In Nederland wordt snijbiet niet heel veel meer gegeten, maar in landen als Italiƫ en Frankrijk nog volop. Gelukkig is het hier en daar ook in Nederland verkrijgbaar. Snijbiet is het blad van bietjes, dus heb je zelf bietjes in je moestuin, of kun je aan bietjes komen met vers loof, gooi dat dan niet weg. Snijbiet kent dezelfde bereidingswijze als spinazie. Hier volgt mijn favoriete recept.

Ingrediƫnten:

(voor 4 personen)

1 kg snijbiet
handje rozijnen
olijfolie
1 teen knoflook fijngehakt
4 el pijnboompitten
Zout en versgemalen peper

Bereidingswijze

Was de snijbiet en snijd de dikke stelen* en de binnenste nerf eraf. Gooi de nerven weg. Breng een grote pan water aan de kook en blancheer hierin de snijbiet tot deze net zacht is. Giet af en laat de snijbiet afkoelen onder de koude kraan. Knijp het vocht uit de snijbiet en hak deze fijn. Verhit in de koekenpan een scheut olijfolie en bak hierin de knoflook, de rozijnen en de pijnboompitjes tot ze goudkleurig zijn. Voeg de snijbiet toe en bak nog even door tot de spinazie warm is (hoeft niet kokend heet) en de smaken goed vermengd. Voeg zout en peper toe en proef af.

*De stelen kun je schillen (als ze erg dik en draderig zijn) en in stukjes snijden. Deze kun je ook blancheren, maar dit moet iets langer dan het blad, daarna kun je ze meebakken met de rozijnen e.d