Radijsjes

radijsjes

Er zijn best veel manieren om radijsjes en hun loof te bereiden. Hieronder twee recepten voor de knolletjes die erg lekker en divers zijn, en daarna twee recepten gekregen uit Frankrijk voor de bereiding van het loof. Ik moet hier wel bij vermelden dat het loof van de bosjes radijs uit de winkel minder geschikt is hiervoor. Maar het goede nieuws is dat het helemaal niet moeilijk is zelf radijsjes te zaaien, en hier heb je echt geen moestuin voor nodig, zelfs in een bak op het balkon moet het lukken.
Radijsjes zijn o.a. rijk aan calcium, magnesium en vitamine C

Gekneusde radijzensla met sojasaus

kan ook een dag van te voren gemaakt worden.

2 bosjes radijzen
2 eetlepels Japanse sojasaus
1 el rijstazijn
½ el honing of diksap
1 teentje knoflook gepeld en gekneusd
1 tl sesamolie

Meng de sojasaus met de rijstazijn, honing, knoflook, en de sesamolie
Kneus de radijzen licht en voeg ze bij de dressing. Even laten intrekken en serveren. Lekker bij de borrel of bij een Aziatisch gerecht.

Radijzensla met dille en room

250 gram radijzen in dunne plakjes
1 lente ui in ringetjes
4 el verse dille, fijgehakt
250 cc crème fraiche
1 el citroensap
zout en peper

voeg de dille, het citroensap, het zout en de peper bij elkaar. Meng goed en proef af. Is de saus nog wat te dik voeg dan nog wat water toe. Doe de radijsjes in een schaal en giet de crème fraiche eroverheen. Garneer met de lente ui.

Voorjaarssoep van radijzenloof

voor 4 personen:
2 sjalotjes, fijngesneden
3 grote aardappels (hoe meer aardappels hoe dikker de soep!), geschild, afgespoeld en in blokjes
2 bosjes loof gewassen en fijngesneden
750 cc water
Zeezout en peper
Scheut room voor de liefhebber

Zet de sjalotjes aan in olijfolie, voeg de aardappels en het loof toe en stoof even mee. Water erbij met het zout en aan de kook brengen. 20 minuten koken. Als de aardappel zacht is pureer je de soep met een staafmixer voeg peper toe en proef af op zout.

Radijsloof boter

250 gram roomboter
1 bosje loof, gewassen
zout
scheutje citroensap

Boter zacht laten worden.
Loof 1 minuut blancheren in kokend water. Afspoelen met koud water en goed uitknijpen. Snijd het loof heel fijn met een mes of hakmolen en meng met wat zout en citroensap door de boter. Erg lekker op een sneetje stokbrood met fijne schijfjes radijs erop!

Natuurlijk kun je het loof ook gebruiken als vervanger van de raapsteeltjes (zie raapstelen) en omgekeerd.