Koelkasten van andere mensen/ zelf tomaatjes drogen

door 16 oktober 2012 groente geen reacties
gedroogde tomaatjes

Trek je weleens de koelkast van een ander open? gewoon waar de ander bij is of als die persoon even naar de wc is? Alleen om even te kijken wat er in staat? Ik kan die neiging slecht onderdrukken; ik neus graag in andermans koelkast. Ik denk dat het voortkomt uit onzekerheid over mijn eigen koelkast. Ik vind ‘m vaak zo …leeg… Koelkasten van andere mensen zijn vaak vol en exotisch. Vooral in het buitenland trek ik graag koelkasten open om daarna verrukt te constateren dat deze tot de nok toe gevuld zijn met chorizo, garnalen, restjes octopus, rivierkreeftjes, avocado’s, bijzondere kazen, grote potten met pepers en kappertjes en flessen witte wijn of cava.

Bij mij moeten dit soort dingen altijd meteen op, ik heb nooit garnalen over of een fles cava die lange tijd op me ligt te wachten.

Ik werd helemaal een beetje onzeker toen ik dit stukje las: Ik droom van zo’n koelkast! Van de weeromstuit ben ik tomaten gaan drogen in de oven en heb ze daarna in een mooi potje op olie gezet. Gewoon om me een beetje die meneer te voelen. Terwijl de tomaatjes helemaal niet in de koelkast bewaard hoeven worden!

Ingrediënten:

500 gram tomaten (afhankelijk van de grootte van je oven)
1 eetlepel zout
halve eetlepel suiker
olijfolie (extra vierge)
laurierblaadje
takje rozemarijn en/of tijm
gedroogd chilipepertje
geblancheerde teentjes knoflook in schijfjes als je wilt, er kan van alles bij.

Bereidingwijze:

Snijd de tomaten door midden en verwijder het harde groene stukje. leg ze met de snijkant naar boven op een ovenrooster. Bestrooi ze met het zout en de suiker en schuif het rooster* in de oven en zet de temperatuur op 95 graden**. Laat ze drogen tot er geen vocht meer uitkomt als je erin knijpt. Bij mij duurde dit ongeveer 6 uur, maar let aan het eind op want toen ging het ineens snel. De tomaten moeten nog zacht zijn en niet helemaal verdroogd.
Schik de tomaten in een pot waar ze precies in passen samen met de kruiden en giet de olijfolie erbij. De tomaten moeten helemaal onder staan. Even met de pot op de tafel tikken zodat alle luchtbelletjes eruit zijn en klaar. De tomaten kun je na twee dagen eten maar worden lekkerder naarmate je ze langer bewaard.
*Plaats onder het rooster met de tomaten een ander rooster bekleed met aluminiumfolie of (beter voor het milieu) een braadslee; de tomaatjes gaan namelijk vocht lekken.

**Ik had mijn oven op hete lucht gezet ipv. conventioneel. Ook is het belangrijk dat je oven ventileert. Sommige ovens doen dit automatisch. Als je ziet dat het glas van de oven beslaat dan moet je de oven op een kiertje zetten zodat het vocht eruit kan, dit kan door bijvoorbeeld een houten lepel tussen deur en oven te klemmen.