Zomerse wintersalade van kool

koolsalade

Ik weet het niet hoor, maar ik vind koken volgens de seizoenen in de winter veel zwaarder dan in de zomer. Niet alleen een kwestie van smaak maar ook van fysieke inspanning. Zit ik weer op de fiets met een loodzware tas met kolen en pompoenen of, nog zo’n lieverdje, knolselderij. Om van het schillen en hakken nog maar te zwijgen. Zeker als je zoals ik regelmatig voor groepen kookt en dan niet één pompoen moet slachten, maar wel vier. Maar goed, ik heb dan inmiddels ook best wel spierballen, toevallig.
Nadat ik afgelopen weekend erwtensoep maakte ben ik eigenlijk al wel weer klaar met de winter, maar we moeten nog even door. Zaak is dus goede vrienden te worden met die zware jongens op de groentenafdeling. Ik probeer mijn focus op de zomer te houden en maak dus regelmatig deze salade van kool met een heerlijk tropisch tintje.

Ingrediënten:

Voor 2-3 personen

Halve spitskool of Chinese kool of witte kool
1 bosuitjes(of twee als ze erg klein zijn), in dunne ringen
Halve rode peper van zaad en zaadlijsten ontdaan, in dunne reepjes
1 limoen, geperst
4 eetlepels geraspte, gedroogde kokos
Handje cashewnoten, ongezouten (laat anders zout weg uit dressing)
Half bosje verse koriander, grof gehakt
Snuf zout en versgemalen peper
Teentje knoflook, gehakt (optioneel maar wel erg lekker)
2 theelepels bruine suiker of een ander zoetmiddels zoals honing of dadelstroop

Bereidingswijze:

Rooster de geraspte kokos in een koekenpan tot goudbruin. Zet apart.

Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snijd hem met een scherp mes ragfijn, of gebruik hiervoor een mandoline.
Maak een dressing van het limoensap, de knoflook, zout, peper en de suiker.
Hussel de kool in een schaal dooreen met de ui, de rode peper en de koriander. doe de kokos erbij samen met de cashewnoten en giet als laatste de dressing over de kool. of houd de dressing apart en doe die er pas bij op je bord.
Eet smakelijk!

Deze salade is erg lekker met rijst en gebakken, pittige tofu, vis of kip. Afgeblust met een beetje sojasaus met verse gember.
De kool kan ook vervangen worden door kort geblancheerde bloemkool.

Dit recept van Minke Kookt verscheen eerder op www.zook.nl