Verse Vietnamese Loempiaatjes

loempiaatje

Om ons glunderend en gniffelend aan tafel te krijgen hebben we twee favoriete recepten. Bij alle twee hebben we het idee enorm goed en gezond bezig te zijn. Veel groenten, licht verteerbaar, veel smaak en vet-arm. Na een van deze twee gegeten te hebben kunnen we de dag daarna weer met een gerust hart friet bakken. De periodes dat wij gezond bezig zijn duren bij ons nooit zo vreselijk lang meestal is het een opleving die langzaam wegebt. Hoewel we het nu toch alweer een aardige tijd volhouden. Het komt vast door de zon.

Recept één, waarvan vandaag de beschrijving, is Vietnamese rijstloempiaatjes ongefrituurd en recept twee is gegrilde groenten met tahinsaus en een zelfgebakken speltpita. Hhhmmm. Maar die komt vast de volgende keer als we weer in zo’n verantwoorde fase zitten. Ik denk na de zomervakantie, als we weer thuiskomen met overtollige kilo’s. En dan heb ik het niet over de bagage…

Maar nu eerst de loempiaatjes. Het snijwerk is iets wat een beetje tijd vergt dus met zijn tweeën doen of tot het weekend bewaren.De inhoud van de rolletjes kun je zelf bepalen, maar sla en verse kruiden horen er altijd in, net zoals rijstnoedels. Je kunt er garnalen in doen of gemarineerde reepjes tofu of tempeh, of stukjes omelet-rol. Het ligt er maar net aan wat je in huis hebt of waar je van houdt.
Je kunt het als een voorgerechtje eten maar wij maken meestal een grote schaal en eten ze als hoofdgerecht met één of twee lekkere sausjes (pinda en/of shoyu/ketjap).
Goed bezig!!

Ingrediënten:

Rijstvelletjes (rond doorsnee 20 cm., verkrijgbaar bij toko)
Rijstnoedels
Sla
Hieronder een opsomming van geschikte ingrediënten:
Wortel
Koriander, munt, basilicum
Garnaal, omelet, gemarineerde tofu of tempeh
Taugé of andere kiemen
Lente ui
Avocado
Rauwe courgette
Komkommer

Bereidingswijze:

Was de sla en de verse kruiden en droog ze daarna goed in de slacentrifuge.
Kook de rijstnoedels volgens de verpakking.
Snijd de groenten in dunne reepjes die net iets korter zijn dan de diameter van de rijstvelletjes. Doe dit ook met de noedels. Laat je perfectionisme los!
Zet een koekenpan met een centimeter water op het vuur en verwarm, en blijf dit doen tot je rijstvelletjes op zijn (niet laten koken!).
Leg een schaal klaar met daarop een vochtige theedoek.
Leg een rijstvelletje in de koekenpan en wacht tot deze zacht is en vis hem er voorzichtig uit met je vingers, leg nog even terug in de pan als blijkt dat ie nog wat taai is. Laat wat uitlekken, leg het velletje op je werkblad en plaats net onder het midden een vulling naar keuze waarbij je een centimeter aan de zijkanten van de vulling onbedekt laat en aan de bovenkant een centimeter of 8. Rol het velletje strak op waarbij je vlak voor het einde de zijkanten naar binnen vouwt en verder gaat met rollen. Dit vergt enige oefening zowel in de hoeveelheid vulling als in de handeling en de één is er beter in dan de ander. Hield je altijd al van shag rollen dan is dit waarschijnlijk jouw ding.
Leg de rol onder de vochtige theedoek en herhaal tot je er genoeg (van)heb(t) of de vulling op is.
Snijd ze schuin doormidden en serveer met een sausje.