Stamppot met geroosterde pompoen, kastanjes en Parmezaanse kaas

stamppot

In het begin van de winter kun je verlangen naar de echte Hollandse klassiekers, de eerste stamppot van het jaar, de eerste pan erwtensoep. De winter is dan iets om weer naar uit te kijken. Lekker binnen, kaarsjes aan, rode wangen van het schaatsen. Vaak zijn wintergerechten speciale familierecepten zoals moeder of oma ze altijd maakte. Vol met herinneringen. Er mag niets aan veranderd worden want zo horen ze, zo zijn ze altijd geweest.

Maar wie eens iets anders wil proberen kan het volgende recept maken, het zou zo maar een klassieker kunnen worden.

ingrediënten:

Voor 3-4 personen

500 gr. kruimige aardappels bijv. Agria
300 gr. pompoen
2 tenen knoflook
takje rozemarijn
takje tijm
¼ theelepel chilipeper
olijfolie
60 gr. gekookte kastanjes, gehalveerd
1,5 dl. melk
25 gr. roomboter
peper en zout
stuk Parmezaanse kaas
scheutje notenolie, optioneel

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180℃
Schil de aardappels en snijd ze in stukken en kook gaar.
Snijd de pompoen in tweeën, verwijder de zaden en snijd in plakken van ongeveer 2 cm. Schil de plakken.
Leg de pompoen in een braadslee of ovenschaal en besprenkel met zoveel olijfolie dat alle stukken bedekt zijn.
Ontdoe de knoflooktenen van de schil en snijd in plakjes van een millimeter. Doe de knoflook samen met de rozemarijn en tijm bij de pompoen en voeg hier zout, peper en chilipeper bij. Meng goed. Bak de pompoen gaar in de oven in ongeveer 20 minuten.
Verwarm, zodra de aardappels bijna gaar zijn, de melk in een steelpannetje en verwarm de kastanjes mee. Giet de aardappels af en voeg de boter en de warme melk toe en maak een romige puree. Dit kan met een pureestamper of een mixer. Voeg eventueel nog wat extra boter of melk toe.
Haal de pompoen uit de oven, verwijder de kruiden en en prak grof met een vork. Doe de pompoen en de kastanjes bij de aardappel en meng voorzichtig. Proef af op peper en zout en serveer. Maak met een kaasschaaf of dunschiller krullen van de parmezaanse kaas en strooi deze over de stamppot. Maak eventueel af met een scheutje notenolie.
Heerlijk als vegetarisch gerecht of met een saucijsje of gebakken spek.

Eet smakelijk!