Mirza ghasemi / Gegrilde aubergines met tomaat, ei, knoflook en kurkuma

mirza ghasemi2

Ik weet het, ik weet het, ik had dit recept al veel eerder moeten plaatsen. Namelijk toen de aubergines bij bosjes van hun struiken vielen, maar het kwam er maar niet van.
We kwamen terug van vakantie en hadden zin om met onze Iraanse vrienden te barbecuen, alleen we hadden niets in huis en naar de winkel gaan is hier op zondag uitgesloten. Iets waar wij na twee jaar nog steeds niet aan gewend zijn. Ik mis de stad totaal niet maar vooruit plannen met boodschappen is iets wat maar niet in mijn systeem komt. Gelukkig namen onze lieve vrienden  de boodschappen mee.

Iraniërs zijn sterren in barbecuen en ze doen het het hele jaar door. Daarom kwam mijn vriendin met ongeveer drie kilo aubergines aanzetten, niet wetende dat wij een hele kleine barbecue hebben, want barbecuen doe je groot en het liefst met heel veel mensen tegelijk.
Het duurde dus even voor al deze aubergines gegrild waren, wat nodig is voor dit recept.
Natuurlijk kunnen ze ook in de oven of onder de grill geroosterd worden alhoewel het misschien best leuk is om eens een winter-barbecue te organiseren. En wist je dat je geroosterde aubergines heel goed in kunt vriezen. Vocht er uit knijpen, verpakken en invriezen, zo heb je altijd de zomer in huis.

Ingrediënten:

6 aubergines
3 tenen knoflook uit de pers
Verse tomaten geraspt of heel fijngesneden of uit blik-1/5e van het aubergine mengsel
1/4 theelepel kurkuma
Peper en zout
2 eieren*

Bereidingswijze:

Rooster de aubergines op de barbecue, onder de grill of in de oven totdat ze helemaal zwartgeblakerd zijn. Haal de schil eraf en schraap al het vruchtvlees van de schil.
Hak het vruchtvlees fijn.
Doe in een braadpan of koekenpan een flinke scheut olijfolie en doe de knoflook erbij en voeg de kurkuma toe. Fruit even zachtjes maar laat niet kleuren. Doe de tomaten in de pan en wat peper en zout.
Voeg de fijngehakte aubergine toe en laat al het vocht helemaal weg koken. Roer regelmatig.
Als het vocht weg is en de smaken vermengd zijn proef je de saus even af op zout en peper.
Kluts de eieren in een kommetje en giet ze bij het aubergine mengsel, en ga dan goed roeren tot het geheel gaar is.
Warm serveren, niet te heet. Lekker met brood of rijst en een yoghurtsausje van Griekse yoghurt.

*Ik moet zeggen dat ik dit gerecht zonder ei ook heel lekker vind!