Lijnzaad-sesam crackers met gedroogde pruimen en komijn

lijnzaadcrackers

lijnzaadcrackers

Het zong al een paar dagen rond in mijn hoofd: crackers met pruimen, crackers met pruimen, crackers met pruimen… Ik weet het, als je het zo leest niet meteen een combinatie waar je van gaat watertanden.
En als ik zeg super knapperige, flinterdunne crackers met gedroogde pruimen, komijn, sesam, zeezout, besmeerd met zachte geitenkaas en bietenhummus? ja? Loopt het water je in de mond? Zie je wel!
Ik wilde even geen crackers met bloem maken, de lente zit in de lucht dus ik was op zoek naar een gezond gevoel en bovendien had ik nog een enorme pot lijnzaad staan waarvan de bodem maar niet in zicht kwam.

Ik mengde sesam met lijnzaad, specerijen, water en pruimen. Maakte hiervan een bal, rolde deze flinterdun uit en bakte dit vervolgens in de oven. Zó simpel, zó snel en zó verrassend lekker! Eén stukje en je bent verkocht! Nu kan ik eindelijk eens met recht zeggen: gevaarlijk lekker, want wie de eigenschap van lijnzaad kent doet er goed aan niet meteen alle crackers op te peuzelen, zeker als je niet gewend bent lijnzaad te eten!

 

Ingrediënten:

Voor ongeveer 20 crackers

2 x 75 gram lijnzaad (heel)

100 ml water
50 gram sesamzaad
1 theelepel chilivlokken
1 theelepel komijn even gekneusd in de vijzel of grof gehakt met keukenmes
1 theelepel grof zout of beter nog zoutvlokken (Maldon sea-salt)
100 gram gedroogde pruimen zonder pit, in kleine stukjes gehakt of rozijnen
bakpapier

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe 75 gram lijnzaad in de keukenmachine of in het bakje van de staafmixer. Maal grof, maar zeker niet tot poeder! Doe over in kommetje en vermeng met 100 ml water. Laat even staan.
Meng de andere 75 gram lijnzaad met de sesam, de specerijen en de pruimen. Wacht even met het zout.
Voeg vervolgens het natte lijnzaad bij het droge en meng goed. Neem een derde van dit mengsel en doe dit weer even in de hakmolen of keukenmachine en draai het tot een soort pasta. Voeg dit hierna weer bij het andere mengsel en kneed alles met vochtige handen tot een bal.
Pak twee stukken bakpapier ter grootte van je bakblik en leg één ervan op je werkblad. Neem nu ‘het deeg’(deel het in tweeën als je een kleine oven hebt) en leg op het papier. Neem het andere stuk bakpapier en bevochtig dit een beetje. Leg dit over het lijnzaaddeeg heen en druk plat. Rol vervolgens de koek met een deegroller flinterdun uit tussen de twee stukken papier. Transporteer naar het bakblik en trek de bovenste laag bakpapier eraf en bestrooi met het zout. Kerf nu alvast met een scherp mes de vormen van de crackers in het deeg want als de koek gebakken is gaat dat niet meer.
Bak de koek ongeveer 10 minuten in de oven. Kijk na vijf minuten even hoe het gaat, als de randen donker worden gaat het te hard, zet je oven dan iets zachter. Kleine crackers worden sneller bruin dan één hele grote plak.
De crackers zijn klaar als het heerlijk geurt en de koek goudbruin en knapperig is. Haal uit de oven en probeer de koek ondersteboven op een rooster te leggen, trek voorzichtig het bakpapier eraf. Doe dit zo snel mogelijk want door condens wordt de onderkant zacht.

Bon appétit!

Ik at de crackers als lunch met zachte geitenkaas, bietenhummus en geroosterde courgette.

Dit recept vraagt om variatie. Ik ga de volgende combinaties ook eens proberen:
Zongedroogde tomaat-tijm-Parmezaanse kaas
Zeewier-sesam- lente ui-sojasaus
Pijnboompitjes-anijs-rozijnen-sinaasappelzest