Gemarineerde zeebaars met ingelegde citroen en aardappeltjes

zeebaars

Voor iemand die ‘verantwoord’ en ‘duurzaam’ hoog in het vaandel heeft staan sta ik verrassend vaak zonder viswijzer bij de visboer. Ja, ik ben bekend met de viswijzer en ik raadpleeg hem dikwijls maar altijd pas na thuiskomst met het zakje vis nog in de hand. Ik heb weleens geprobeerd de ergst bedreigde vissoorten uit mijn hoofd te leren en dat is aardig gelukt, maar zeebaars stond niet in mijn rijtje. Dus kwam ik vandaag weer thuis met een vis waarvan ik me afvroeg ‘of ie wel mocht’ . Hij mocht gelukkig, maar met mate want zeebaars staat aangeduid als ‘tweede keus’. Extra van genieten dus maar!

Het is een eenvoudig recept met weinig handelingen, het vraagt alleen enige tijd om de marinade in te laten trekken.  Als je om zes uur de kinders van de crèche hebt gehaald en om half zeven wilt eten kun je dit recept beter niet maken. Tenzij je de avond ervoor al het een en ander voorbereid hebt. Wie door de week ook wil genieten van een bijzondere en gezonde maaltijd kan vaak al het een en ander klaar hebben staan waardoor je na thuiskomst bijna niets meer hoeft te doen. De voorbereidingen tref je terwijl je toch al bezig bent met het avondeten.
Onderaan het recept staat geschreven wat je de avond ervoor al kunt doen.

Ingrediënten:

voor 2 personen

600 gram zeebaars (vraag je visboer of hij hem wil ontschubben en schoonmaken, houd je niet van vissenogen die je vanaf de eettafel aanstaren dan kun je ook vragen of hij/zij er filets van snijdt)
Marinade:
Sap van een halve biologische citroen
1 ingelegde citroen
Olijfolie
2 teentjes knoflook
1 theelepel komijn (of komijnpoeder)
1 theelepel korianderzaad (of het poeder)
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel chilipoeder
Snuf zout
Half bosje (10 gram) fijngehakte koriander
Half bosje (10 gram) fijngehakte peterselie
300 gram krieltjes met schil, gehalveerd

Bereidingswijze:

Snijd diagonaal inkepingen in de huid van de zeebaars.
Spoel de ingelegde citroen af onder de kraan.
Doe alle ingrediënten behalve de olijfolie in de blender of in de hakmolen van de staafmixer (vijzel of met de hand fijnsnijden kan natuurlijk ook), maal alles tot een pasta en vul aan met olijfolie tot het een smeuïge geheel is
Smeer de vis hiermee in en zet hem in de koelkast voor tenminste 1 uur.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Kook de aardappeltjes gaar in wat water.
Leg de vis in een ovenschaal samen met de aardappeltjes, besprenkel met olijfolie en bak de vis in ongeveer 20 minuten gaar. Dit is afhankelijk van de dikte en of het filet is of niet. Filet is over het algemeen sneller gaar en wordt dus ook sneller droog.

Serveer met een groene salade en een glaasje wijn.
Bon appétit!

*Mocht je dit recept bewaren voor het weekend dan is deze gemarineerde zeebaars ook lekker op de barbecue!

Avond ervoor: zeebaars marineren en aardappeltjes gaar koken.

Dit recept is eerder geplaatst op www.zook.nl

Perzikwijn
volgend bericht