Chips van boerenkool

boerenkool

Tsja, tsja, tsja, ik weet niet wat ik hier nou van moet denken.
Dit recept werd vorig jaar een aantal keer lyrisch beschreven op een paar Amerikaanse kook-blogs. Ondanks dat ik zelf niet heel erg gek ben op boerenkool ben ik voor een bijzondere bereiding altijd wel te porren. Dus toen ik van de buren de vraag kreeg of ik geïnteresseerd was in boerenkool zei ik snel ja, met dit recept in mijn achterhoofd.
Eigenlijk hoor je het te maken met ongesneden boerenkool, maar ik had voorgesneden gekregen. Ik dacht als het nou inderdaad zo lekker is dan is het met die grote bladeren vast nóg lekkerder.
En dus maakte ik vorige week chips van boerenkool.

Een hele rare gewaarwording. Meestal, als er iets in de oven staat, gaat het heerlijk ruiken in huis, dat was nu niet het geval. ‘Maarrr’ dacht ik; ‘niet opgeven het wordt vast heerlijk want dat vindt David Lebovitz ook’.
En het werd ook niet vies. Nee niet echt, maar ook niet echt lekker. Wel heel krokant! Zelfs zoonlief wilde proeven. We hebben er allemaal wat van gegeten en nog een beetje en nog een klein beetje en daarna gingen we allemaal verder met ‘ons ding’. De schaal boerenkoolchips totaal vergetend. Sterker nog, ik heb de schaal daarna ook nooit meer gezien. Geen idee wat er mee gebeurd is. Ik kwam er een paar dagen later pas achter. Wat is er eigenlijk met die chips gebeurd?

Misschien moet je heel erg dol zijn op boerenkool…

 

Ingredienten:

Boerenkool, bij voorkeur ongesneden ongeveer 300 gram
Olijfolie
Zeezout en andere kruiden naar keuze bv chilipoeder

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de nerven uit de boerenkool en scheur de bladeren in stukken. Was de boerenkool en droog goed in een sla-centrifuge. Meng een scheut olijfolie door de boerenkool en zorg ervoor dat je alle blaadjes hiermee bedekt.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid hier de boerenkool gelijkmatig over uit.
Schuif de bakplaat in de oven en schep de chips na vijf minuten even om.
Bak tot ze krokant zijn in ongeveer 20 minuten.
Haal uit de oven en bestrooi de chips met zout en kruiden naar keuze.