Vin de noix (walnotenwijn)

walnoten in schil

Afgelopen voorjaar kochten wij op een boerenmarkt in Frankrijk een fles Vin de Noix bij een wel erg vrolijke marktkoopman en zijn ladderzatte metgezel die allerlei zelf gemaakte likeuren en wijnen verkochten. ‘S avonds dronken wij bij het houtvuur een glaasje van deze lekkere notenwijn. Nog nagniffelend over het komische duo, en enthousiast over het aantal likeuren dat de man aanbood vroeg ik me af of het moeilijk is om zelf dit soort drankjes te maken.
Toen we deze zomer terugkwamen in de Périgord wilde ik zelf proberen notenwijn te maken van de walnoten uit de enorme walnootboom op het veld. Niet om dat ik de vrolijke marktman zijn handel niet gun, maar omdat ik wil weten hoe moeilijk of juist makkelijk het is om zelf aperitiefjes en dergelijke te maken. En wat blijkt; het is niet moeilijk. Hoewel ik moet zeggen dat het moeilijk was om geduld op te brengen om de noten een paar maanden te laten macereren in de eau-de-vie. Maar nu is het moment daar om van dat onaantrekkelijke bruine spul in de weckpot een lekkere wijn te maken.

Ingredienten:

20 groene (jonge) walnoten met bolster en al
Schone, grote weckpot of andere goed afsluitbare fles of kruik waar de noten in passen
1 liter eau-de-vie
4 flessen volle rode wijn
800 gram (riet)suiker
4 dl. water
(naar keuze; een vanillestokje en/of kaneelstokje, jonge blaadjes van de walnootboom)*

 

Bereidingswijze:

Pluk de noten in juni (volgens de Fransen moet het vóór Sint Jan op 24 juni) of juli. Ze moeten nog groen en jong zijn.
Was de walnoten en snijd ze overdwars in vieren. Plaats de noten in de pot en giet de eau-de-vie erbij. Laat de fles maximaal 3 maanden staan op een zonnige plek. Schud de pot zo nu en dan.
Giet de eau-de-vie door een doek of een hele fijne zeef in een pan of container die groot genoeg is om de wijn bij te voegen. Doe de wijn erbij.
Los de suiker op in wat kokend water, laat beetje afkoelen en voeg eerst wat van het wijn-eau-de-vie mengsel toe aan het suikerwater alvorens dit in de pan bij de rest te gieten. Meng goed en proef af op suiker en giet in goed afsluitbare flessen.
Proost!

*Tijdens mijn zoektocht op internet naar een geschikt recept voor vin de noix kwam ik ontelbare recepten en bereidingswijzen tegen. Er is dus geen standaard recept. Omdat ik een wat winterse smaak aan de wijn wilde geven heb ik in het water voor de suiker heel kort een klein kaneelstokje meegekookt. Ook heb ik thuis altijd vanillesuiker staan, dat wil zeggen in de pot waarin ik suiker bewaar doe ik altijd de leeggeschraapte vanillestokjes die je anders weggooit. Dit geeft een heerlijke smaak aan de suiker en dit is lekker om in gebak te verwerken. Het blijkt ook lekker te zijn in de vin de noix hoewel ik volgende keer half suiker half vanillesuiker doe omdat ik de smaak iets te aanwezig vind. Ook doet men in sommige recepten de jonge blaadjes van de walnootboom (evenveel blaadjes als noten). Deze dienen fijn iets fijn gesneden te worden alvorens men ze samen met de noten in de eau-de-vie doet. Dat ga ik volgend jaar ook proberen.