morellen

Het is zo leuk om gebruik te maken van wat het seizoen biedt. Vooral groente en fruit die elders in het jaar echt niet te verkrijgen zijn of gewoon compleet vergeten zijn. Je moet er wel bovenop zitten en toeslaan wanneer je kunt. Zo kwam mijn overbuurman bij mij aan de deur met de vraag of ik wist wat morellen zijn. En of ik wat van hem wilde hebben want bijna niemand kent of wil ze meer. Hij raakt ze aan de straatstenen niet kwijt. Morellen zijn namelijk kersen die je niet zo uit de hand eet. Wil je ze eten dan moet je er wel wat voor doen en daar heeft bijna niemand meer tijd voor. Wat jammer toch!

Van de eerste lading die ik kreeg maakte ik een clafoutis. Die was erg lekker en al gauw raakte ik enthousiast. Ik kreeg nog meer kersen en struinde mijn boeken en het internet af naar recepten en besloot dat het wel erg lekker moest zijn om er likeur van te maken. Zo kun je ook in de winter genieten van iets zomers. Mijn buurman vroeg hierna of ik nog meer wilde want hij had er genoeg, maar helaas, ik ging op vakantie en toen ik terugkwam was het morellenseizoen afgelopen. Ja, zo gaat dat dus. Je moet er bovenop zitten het is voorbij voor je het weet.

Ingrediënten:

Morellen (1 kilo)
Suiker
Witte rum
Weckpot (of rumtopf)

Bereidingswijze:

Ontpit de kersen. Zorg dat je een schort aan hebt want morellen zijn zeer sappig en het spettert dus erg. Ik gebruikte een klein, scherp lepeltje omdat ik geen ontpitter heb en dat ging prima. Laat in ongeveer 200 gram kersen de pit zitten.
Doe een laag kersen (200 gram) in een schone weckpot en doe daar een laag suiker op en ga zo door (reken voor iedere 200 gram kersen 100 gram suiker). Vul de pot voor ongeveer 2/3 met de kersen en de suiker en vul de pot helemaal af met witte rum. Zet de pot op een koele, donkere plek en roer de suiker en de kersen ongeveer 1 keer per week door elkaar. Als de suiker helemaal is opgelost dan kun je proeven of je de likeur zoet genoeg vindt en eventueel nog wat suiker toevoegen. Na ongeveer 2 a 3 maanden is de likeur klaar. Filter de likeur door een schone doek en giet het in een mooie fles. De morellen kun je nog bij een dessert serveren.

Tip:Volgens mij is het heerlijk om een scheutje morellenlikeur door een mousserende witte wijn te doen, maar vast ook heerlijk om zo puur te drinken. Pas op, het lijkt limonade!