Even een vermouth doen

vermouth

LAL

Vorige week dronken wij in de tuin van een recentelijk gerenoveerd* stadspaleis/restaurant genaamd LAL nabij Barcelona een vermouth.
Ik geloof niet dat ik al eens eerder een vermouth dronk, mijn oma daarentegen wel, maar in Spanje is het heel normaal. Daar spreekt men zelfs van ‘een vermouth doen’ en dat betekent zoveel als voor de lunch een drankje doen met wat lekkere hapjes erbij.
Tja, die Spanjaarden die weten toch wel wat het goede leven is, het inspireerde mij in ieder geval weer om bijvoorbeeld op zondag de zaken weer eens even anders aan te pakken.
We laten die boterhammen maar weer eens staan en eten ook lekkere hapjes met een vermouth erbij. Wie overigens denkt dat dit totaal on-Hollands is heeft het mis, ik herinner mij dat wanneer we op zondag of op verjaardagen bij mijn oma waren we ook om twaalf uur een borrel dronken, mijn opa een jonge jenever en mijn oma een witte wijn, er kwamen dan toastjes op tafel met zelfgemaakte krab- of garnalensalade en zelfgebakken kaaskoekjes en daarna aten we soep. Er kwam geen boterham aan te pas.
Ook herinner ik me, maar toen moet ik echt heel jong geweest zijn, dat de mannen met elkaar in de voorkamer sigaren rookten en over auto’s praatten en de dames in de achterkamer bij elkaar zaten. Hoewel ik die zondagmiddag-borrel mis, is het van sommige dingen maar goed dat ze veranderd zijn, ik weet alleen niet of de mannen er zo over denken…

Vermouth (rosso)
ijsblokjes
Schijfje sinaasappel
Cocktailprikker met olijf

*Prachtig gedaan door BE+R Arquitectes