ijs

Lang geleden, nog man-loos en kind-loos, ging ik weleens ‘s winters direct uit mijn werk langs bij een vriendin. Binnengekomen ontvouwde zich dan het volgende ritueel; mijn vriendin zette een vrolijk jaren zestig ‘cha cha cha’ plaatje op met nummers als ‘Arroz con pollo’ en ‘Me gusta chocolate’, en maakte een mojito, margarita of caipirinha voor ons. Die dronken we dan, gezeten achter de daglichtlamp, op. Allemaal ter bestrijding van onze winterdip. Het was een beste remedie dit cocktailuurtje. Winterdepressies verdwenen als sneeuw voor de zon, we zagen het leven weer zitten en togen vervolgens naar onze stamkroeg voor een daghap en wat vertier. Dat waren nog eens tijden! En hoe anders is het nu.
Cocktails? Al jaren het genoegen niet meer gehad. Winterdepressie? Simpelweg geen tijd meer voor. Stamkroeg? Ik ben inmiddels met de barman getrouwd…

Maarrr daar moet maar weer eens verandering in komen, in de cocktails dan. In een ietwat andere vorm dat wel, maar ook niks mis mee.
Het fijne van dit recept is dat er zich dus stiekem in je vriezer een cocktail bevindt zodat je ieder gewenst moment de zomer in huis kunt halen of in mijn geval een heleboel mooie herinneringen.

Ingrediënten:

Voor ongeveer 750 gram ijs

500 cc water
100 gram fijne rietsuiker
Paar takjes munt (optioneel),
Schijfje citroen
Schijfje limoen
Sap van 2 limoenen
Sap van 1,5 citroen
100 ml cachaça

 

Bereidingswijze:

Doe het water in een pannetje en los de suiker erin op. Doe de citroen en limoen erbij en duw deze uit met een lepel. Laat het suikerwater samen met het schijfje citroen en limoen en eventueel de takjes munt zachtjes 15 minuten trekken. Zet het vuur uit, laat het mengsel afkoelen en doe het citroen- en limoensap en de cachaça erdoor. Giet door een zeef in een plastic diepvriescontainer en zet het in de vriezer. Roer ieder half uur even om met een vork tot je een sneeuw-achtige consistentie hebt. dat lijkt veel werk en dat is het ook wel een beetje, maar zeer de moeite waard, het wordt namelijk heerlijk luchtig, zacht ijs. Degene met weinig tijd roert niet maar doet het ijs, als het eenmaal bevroren is, heel kort in de keukenmachine, een paar keer op pulse drukken moet genoeg zijn want het ijs heeft van zichzelf al een wat losse structuur.
Serveer in een mooi glaasje met een lepeltje, een rietje, een paar blaadjes verse munt en een schijfje limoen.

Cha cha cha!