Zuurdesemstarter #2 update

zuurdesemstarter

Hoera, mijn starter Guillaume wordt komende week twee jaar! Lekker belangrijk zou je denken, maar ik vind het een hele prestatie aangezien je dat beestje toch behoorlijk in de gaten moet houden! Als je dagelijks bakt moet je ‘m dagelijks voeden en als je niet dagelijks bakt en je starter woont in je keuken dan moet je hem, zeker bij warm weer, ook dagelijks te eten geven anders gaat hij stinken en daarna dood. Het eten geven is zo gebeurd, maar echt zo’n klusje wat je almaar uitstelt of over het hoofd ziet. En je moet eigenlijk altijd een voorraadje bloem in huis hebben. Het kan dus weleens zo zijn dat je starter dagen geen eten krijgt. Verwaarlozen kan, mits met mate.
In de vakantie hoef je hem daarentegen niet aan een boom te binden maar zet je hem gewoon met wat extra water en bloem in de koelkast, dat is dan weer een makkie.

Je hebt stellen met een kinderwens die eerst een hond proberen voor ze aan een kind willen beginnen, ik zeg neem een zuurdesemstarter in huis, lukt het je hem twee jaar in leven te houden dan kun je met een gerust hart aan een kind gaan denken.

In de afgelopen twee jaar heb ik wel gemerkt dat de dingen die ik in het eerste stukje over mijn starter schreef toch niet allemaal zo zwart-wit zijn als ik eerst dacht.
Zo was ik de weckpot waar ik mijn starter in bewaar toch vaak met afwasmiddel en ook de lepel waarmee ik hem doorroer is zeker niet altijd steriel. Ook heb ik absoluut niet gemerkt dat starters die in de koelkast bewaard worden zuurder brood geven. Wel is het zo dat wanneer je de starter lange tijd in de koelkast bewaard (en dit kan zelfs twee maanden zijn) hij dan wel veel moeite heeft om op gang te komen. Dit is makkelijk te verhelpen door hem een paar dagen lang extra te vertroetelen en hem twee keer per dag te voeden.
Ik heb ook gemerkt dat mijn starter het levendigst is als ik hem voed met biologisch gebuild tarwemeel.
Verder is ie eigenlijk niet klein te krijgen, ik ben hem gerust weleens een paar dagen vergeten, dan stinkt ie enorm (niet het deksel van de pot doen waar bezoek bij is!) maar zodra je hem voedt is dat over. Je hoeft ‘m dan echt niet meteen weg te kieperen, pas als ie echt raar gaat kleuren of gaat schimmelen is het mis. Daarom is het altijd handig een stukje starter in de vriezer te bewaren en/of wat goed levendige starter op bakpapier uit te smeren, dit op te vouwen en in te vriezen. Je hebt dan een soort poeder dat je kunt gebruiken om starter te maken of een lusteloze starter op te peppen.
Je moet er toch niet aan denken weer helemaal opnieuw te moeten beginnen met een starter maken!