Zuurdesem bolletjeskrans

zuurdesem broodkrans

Bij dit recept gaat het niet zozeer om de ingrediƫnten als wel om de manier van presenteren. Ik heb hetzelfde recept gebruikt als voor de spelt-volkorenstokbroden.Ook hier is het vormen van de bolletjes weer iets waar je handigheid in moet krijgen. Deze bolletjes vorm je door het deeg in 6 gelijke stukken te verdelen. Neem een stuk in je rechter hand en duw met de vingers van je linker hand de randen van het deeg onder het bolletje. Je krijgt dan vanzelf een mooie strakke bovenkant en de onderkant is als het ware ingestopt. Na het bakken zie je daar niks meer van.

Het ‘gehaktballen draaien’ valt af te raden omdat je dan het deeg teveel bewerkt en het zijn luchtigheid verliest, en dat moet je, zeker bij zuurdesem, niet hebben.
Na het vormen leg je de bolletjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Leg de bolletjes in een cirkel en zorg dat ze elkaar licht raken. Doordat ze nog iets groter worden in de oven plakken ze vanzelf aan elkaar vast.
Voor de rest volg je alle instructies als bij het stokbrood.
Na het bakken moeten de broodjes op de bakplaat afkoelen omdat ze anders van elkaar los breken.

De baktijd is iets langer dan bij het stokbrood, maar dat is waarschijnlijk maar een kwestie van een paar minuten.