Zuurdesem brood bakken

dsc_3911

zuurdesem brood

3 weken na het maken van mijn eigen zuurdesem starter ben ik brood gaan bakken. Hoewel men zegt dat je starter pas na ongeveer anderhalve maand op smaak komt, was het resultaat echt verbluffend. Het aantal handelingen is minimaal, alleen duurt het proces lang en moet je dus in de buurt van huis blijven.

 

Ook zul je merken dat je je deeg echt moet leren kennen en dat er diverse factoren meespelen in het verkrijgen van het juiste deeg zoals meelsoort en weersomstandigheden. Deze ervaring kun je alleen krijgen door vaak deeg te maken, dus probeer, zeker als je net begint, vaak te bakken.

Voor vragen over uw starter of zuurdesembrood kunt u mij gerust mailen, misschien kan ik ergens mee helpen. minke@minkekookt.nl

Zie ook zuurdesemstokbrood , volkoren-speltstokbrood en zuurdesem bolltjeskrans

Ingrediënten:

voor een brood van 1200 gram:

Glazen oven schaal met deksel van 3 liter (of 2 van 1,5 liter als je een grote oven hebt)
Een gietijzeren pan met deksel mag ook zolang de handgrepen maar hittebestendig zijn.
Keukenmachine of elektrische mixer
Meel naar keuze (ik gebruik gebuild tarwemeel)
water
zout

Bereidingswijze:

Ik begin op de ochtend voor de ochtend dat ik wil gaan bakken, dus wil ik op zaterdagochtend versgebakken brood dan begin ik op vrijdagochtend met het klaarmaken van een gedeelte van de starter.

Vrijdag 10.00u

Neem 70 gram van je goed doorgeroerde ‘moeder’ starter af (dit noemt men sponge) en voed deze met 70 gram bloem en 70 gram water. Roer goed door. Doe dit in een schone pot en dek af met een los deksel of plasticfolie.

Voed de ‘moeder’ starter zoals gewoonlijk met 35 gram meel en 35 gram water. Zet beide potten op een niet al te koude plek.

19.00u

Doe 200 gram van de sponge (dit zit er als het goed is in je pot) in de keukenmachine en voeg hier 400 gram water en 600 gram bloem bij. Mix dit een paar seconden door elkaar, je hoeft het alleen maar te mengen meer niet. Laat vervolgens 30 minuten staan.
Voeg na 30 minuten 10 gram zout toe en kneed het deeg dan op een lage stand maximaal 7 minuten. In ieder geval tot het deeg glanst en van de kom los laat.
Dek de kom af met een vochtig theedoek en zet op een warme tochtvrije plek.

21.30u

Vouw het deeg met een deegschraper over zichzelf heen zoal in deze video.
Als je de tijd hebt dan kun je dit om 23.00u nog een keer doen, maar het is niet noodzakelijk.

Zaterdag 9.00u

(kan ook eerder of iets later) Vet de ovenschaal in met een neutrale olie en bestuif met bloem.
Strooi voldoende bloem op je werkblad en houd de deegkom er op z’n kop boven zodat het deeg (met een beetje hulp) uit de kom op het blad terechtkomt. Bedek je handen met bloem en vouw het deeg voorzichtig in drieën. Eerst de rechterkant naar het midden, dan de linkerkant daarover heen. Draai het deeg een kwartslag en herhaal het vouwen. Probeer het deeg zo min mogelijk te bewerken, hoe meer je het aanraakt hoe meer lucht het verliest. Is het deeg te zacht om op te tillen herhaal het vouwen dan nogmaals. Til het deeg op en plaats het met de ‘naad’ naar beneden in de ovenschaal. Kerf de bovenkant van het deeg in met een scheermesje, of een speciaal daarvoor aangeschafte incisette.
Je kunt diverse patronen kerven. Het brood barst op die plek mooi open en krijgt een krokante korst.
Doe het deksel op de pot en zet in een koude oven die je op 240 graden celcius zet. Mijn oven gaat maar tot 225 graden en dat gaat ook goed. Bak het brood 60 minuten. Haal het uit de schaal. Het brood is gaar wanneer het hol klinkt als je op de onderkant klopt. Laat het brood afkoelen. Het brood zal er fantastisch uitzien en misschien wel mooier dan je ooit gemaakt hebt, maar laat je niet verleiden het brood aan te snijden voor het afgekoeld is. De structuur van het brood zal hierdoor onherroepelijk veranderen.

11.00u

Eet smakelijk!