Zoete broodjes bakken

kaneel-rozijnenbroodjes

Soms kan ik mezelf versteld doen staan. Net als afgelopen zondag toen ik om half acht mijn bed uit sprong om kaneel-rozijnenbroodjes te bakken voor bij het ontbijt. En dan bedoel ik niet een verpakking opentrekken en de oven aan doen, nee het echte werk. kneden, zwoegen en me de perfecte moeder en partner voelen, want tja, wie doet dat nou? Je zou bijna denken dat ik iets goed te maken had. Maar nee, het is echt leuk. En niet eens zoveel werk als je zou denken omdat ik het deeg zaterdagavond laat al had gemaakt en het de hele nacht in de koelkast had laten rijzen (een tip uit het bakboek ‘voor de bakker’ van Sue Lawrence). De perfecte manier.

Je krijgt op die manier een mooi stevig deeg wat heel goed te bewerken is. Het enige nadeel is misschien dat je zaterdag al moet bedenken dat je zondag broodjes wilt. Net als met zuurdesembrood, het is niet veel werk maar er is weinig ruimte voor impulsiviteit. Tenzij je natuurlijk de hele ochtend de tijd wilt nemen, dan zijn ze voor de lunch.

Ingrediënten:

10-12 stuks

Voor het deeg:

450 gram bloem
1 volle theelepel kaneel of speculaaskruiden
60 gram koude roomboter in blokjes gesneden
1 zakje gist
30 gram witte basterdsuiker
snuf zout
1 ei
225 ml warme melk

 

Voor de vulling:

40 gram roomboter
100 gram rozijnen
60 gram donkerbruine basterdsuiker
2 eetlepels kaneel
4 eetlepels vloeibare honing

Bereidingswijze:

Deeg:

Zeef de bloem, voeg de kaneel en het zout toe. Doe de boter erbij en wrijf de boter met je vingers door de bloem, zodat je een beetje grove structuur krijgt.
Voeg de gist toe en meng deze er goed doorheen.
Meng in een andere kom het ei met de suiker en voeg daarna de warme melk toe. Giet dit mengsel bij het meelmengsel en roer het goed door tot je een zacht deeg hebt (dit kan in de keukenmachine). Kneed dit deeg ongeveer 10 minuten op een met een beetje bloem bestoven aanrecht.
Doe het deeg in een met olie ingevette kom en dek het af met plasticfolie en laat het de hele nacht in de koelkast staan.
Haal het deeg ‘s ochtends uit de kom en druk de lucht eruit met je handen.
Bestrooi je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een grote rechthoekige lap van ongeveer 35 bij 25 cm.

Vulling:

Smelt de boter in een pannetje en meng de suiker met de kaneel en de rozijnen. Smeer het deeg helemaal in met de afgekoelde boter en strooi het rozijnen-suiker mengsel erover. Druk een beetje aan en rol het deeg voorzichtig op langs de lange zijde. Snijd de rol in 10 of 12 stukken.

Bakken:

Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg hier de broodjes op met de gesneden kant naar boven. Het is niet erg als ze een beetje tegen elkaar aan liggen.
Verwarm de helft van de honing en bestrijk de broodjes hiermee.
Beboter een vel plasticfolie en leg dit over de broodjes. Laat ze 35 minuten op een warme plaats rijzen en warm na 20 minuten de oven voor op 190 graden. Bak de broodjes goudbruin in het midden van de oven gedurende ongeveer 25 à 30 minuten.
Haal de broodjes uit de oven en bestrijk ze met de rest van de verwarmde honing*. Laat ze een paar minuten afkoelen en verplaats de broodjes dan naar een rooster.
15 lange minuten wachten tot ze voldoende afgekoeld zijn en dan smullen maar!

* Je kunt ze nu bestrooien met bijvoorbeeld licht geroosterde geschaafde amandelen, suikerparels, of bestrijken met glazuur zoals bij koffiebroodjes. Ook met de vulling kun je eindeloos experimenteren. Walnoten, pijnboompitten, abrikozen enz.