Brood/taart met zomerfruit

aalbessentaart

Ik had zo’n trek in een zoet brood met fruit, ik zag het helemaal voor me een soort zoete focaccia overladen met rijp zomerfruit zoals frambozen. Helaas waren de frambozen  bij de fruithandel bij mij in de straat op. Ze verkopen hier klein fruit uit hun eigen tuin, helaas niet bio maar met een hele kleine footprint en van het seizoen. We moesten lang wachten op bessen dit jaar vanwege het koude voorjaar, maar eenmaal terug van vakantie waren ze er dan toch. En soms moet je dan toch nog even wachten omdat er eerst weer geplukt moet worden. En wachten is niet mijn sterkste kant. Ik wilde dat taart-broodding NU maken dus ging ik noodgedwongen met aalbessen naar huis.
Het resultaat was erg lekker ook al zullen aalbessen nooit zoet worden hoeveel suiker je er ook bij doet. Je moet er van houden of even door de zure bes heen bijten.
En ondanks dat iemand hier in huis riep niet van aalbessen te houden want zuur, was deze taart toch in, pak ‘m beet, een uur op.
Tja hoe zal ik dit gerecht eens noemen? Taart? brood? Koek? Het zit er een beetje tussenin. De structuur kun je misschien vergelijken met scones. Het is in ieder geval erg lekker.
Serveer met lobbig geslagen room!

ingredienten:

50 gram boter op kamertemperatuur
120 gram fijne rietsuiker
2 eieren
250 gram bloem
5 gram gist (instant)
snuf zout
200 gram aalbessen (of aardbeien, frambozen, bramen, vijgen of een combi van alles)

 Bereidingswijze:

Klop met een mixer de boter met de suiker romig.
Voeg één voor één de eieren toe, blijf kloppen tot een luchtig mengsel ontstaat.
Meng in een andere kom de bloem met het zout en de gist en mix dit langzaam door het boter-ei mengsel.
haal het deeg uit de kom en kneed het een paar minuten goed door. Als het te plakkerig is voeg dan nog wat bloem toe.
Doe het deeg terug in de kom, dek af met plasticfolie en laat het één à twee uur staan op een warme plek.
Was de aalbessen, droog ze tussen een theedoek en verwijder de steeltjes. Meng de aalbessen met wat suiker.Verwarm de oven voor op 190 graden en vet een bakblik in. Ik nam een boterkoek vorm.
Druk het deeg luchtig in het bakblik en druk voorzichtig de aalbessen erop en bestrooi met nog wat extra suiker.
Bak gedurende 25 minuten in de oven.