Rabarberschoteltje

rabarber

Het is weer tijd voor rabarber!
En daar heb ik echt op zitten wachten aangezien ik al maanden geleden een rabarberrecept had dat ik wilde maken.
Ik vond het recept in een kookboek (het nieuwe kookboek 10e druk, aug. 1926) van mijn oma.
Het is een beduimeld oud boek met een kapotte rug en een beetje vreemde geschiedenis. Maar wel erg dierbaar. Mijn oma kreeg het cadeau van mijn opa, maar hij had het al eens eerder aan iemand cadeau gedaan, namelijk aan zijn eerste verloofde, jaren voor hij mijn oma ontmoette! De naam van de eerste liefde staat nog steeds voorin. Keurig geschreven.
Na het verbreken van de verloving, om een reden die ik niet ken, gaf zij het netjes terug. Zouden we zoiets nu nog doen? Zo’n kookboek doorgeven aan je volgende verloofde?
Ik denk dat er in tijden van schaarste rond de tweede wereldoorlog geen andere keuze was. En het was vast niet als romantisch cadeau bedoeld maar meer als iets wat je als jonge vrouw moest hebben wanneer je een gezin ging stichten.
Wie nu denkt dat mijn opa geen romanticus was heeft het mis. Mijn oma kreeg een mooie verlovingsring verstopt in een stel saaie dikke wanten. Mannen laat u inspireren!

Mijn oma heeft het kookboek altijd gebruikt en het staat boordevol met aantekeningen. Alle gerechten die ze gemaakt heeft heeft ze aangekruist en dat zijn er ontzettend veel. Ook heeft ze overal verbeteringen aangebracht. Ze had het boek zo opnieuw uit kunnen geven!

Er staan allerlei recepten in voor de verwerking van oud brood en dat maakt dit boek ineens verrassend up to date. Niet alleen moeten veel mensen door de crisis zuiniger aan doen maar er is ook meer bewustwording wat betreft het weggooien van eten. Dat doen we met z’n allen te veel en te vaak.

Dit recept stond in het boekje vermeld als broodschoteltje met appelmoes, maar mijn oma schreef daar zelf bij ‘of rabarber’. Ze was dol op rabarber en had het ook in haar tuin staan. Gewoon tussen de bloemen en andere planten. Daar heb je echt geen moestuin voor nodig.
De rabarbercrumble kennen we nu allemaal wel, en wie was er als kind niet dol op broodschotel?

Ingredienten:

Voor 2-4 personen

500 gram rabarber
175cc water
75-100 gram suiker
Plakken oud brood (dun gesneden en niet al te donker)
Roomboter

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de rabarber en schil eventuele vezelige delen.
Snijd de rabarber in stukken van 2 cm.
Doe de rabarber samen met het water in een pan en kook gaar met het deksel erop (ongeveer 15 minuten).
Haal van het vuur en roer de suiker erdoor. proef of het zoet of zuur genoeg naar je smaak is en voeg eventueel nog wat toe.
Snijd plakken van het brood en besmeer deze met roomboter.
Leg een paar plakken brood met de besmeerde zijde omhoog in een ovenschaaltje zodat de bodem bedekt is en schep hier royaal een deel van de rabarber over.
Leg weer een laag brood in de schaal en herhaal bovenstaande tot de bovenzijde van de schaal bereikt is. Bestrooi met suiker en bak ongeveer 15 minuten in de oven.
Eventueel kun je het schoteltje voor het bakken nog bestrooien met geschaafde amandelen.

Labneh
volgend bericht