Kaneelbroodjes/kanelbullar

kaneel

Wij brachten een van de laatste dagen van het jaar door in Ikea. Een erg confronterende bezigheid.

Ikea is een droomwereld. Een mooie wereld waar orde heerst en waar voor elk klein frutseltje een plek is. Alles draait om organisatie. De Ikea kelderkast is een oase van rust, reinheid en regelmaat. De plastictasjes hebben hun plek evenals het schoensmeer, het gereedschap, de lege flessen enz. Je grijpt nooit mis en bent nooit iets kwijt. Heerlijk om naar te kijken.
Het magazijn doet menig mannenhart sneller kloppen; er moet gebouwd gaan worden, ingewikkelde tekeningen gelezen. Het ruikt er naar zaagsel en al snel fantaseer je dat je in een Zweeds bergdorp woont waar je onmisbaar bent op een authentieke houtzagerij. Kordaat grijp je je keukenfrontjes uit het schap, samen met alle anderen die thuis dezelfde keuken gaan bouwen (‘goh, die hebben ook al zo’n goede smaak’) en loopt daarna door naar de levensmiddelen. ‘Ook zo goed gesorteerd! Meer dan Ikea heb je toch eigenlijk niet nodig?’ Diep in je hart ben je een Zweedse moeke die haar kluwe blonde kinders verwent met allerlei lekkers uit de natuur; rozenbottelsap, vossenbessenlimonade, zalm, kreeft, garnalen, peperkoekhuisjes. De keuken warm van de houtkachel, een verantwoorde kerstboom met houten en vilten versiersels en niet te vergeten de hartjes en sterren van Ikea peperkoek. Wat een fijne droom! Ik kocht een zak kanelbullar (kaneelbroodjes) zodat ik er nog even in kon blijven.
Maar op kerstochtend werd ik in één klap wakker uit mijn Zweedse droom. De kanelbullar waren verre van lekker! Ineens was ik een Nederlandse moeder die Ikea afbak-kaneelbroodjes serveerde voor notabene het kerstontbijt , in een Ikea keuken die IEDEREEN heeft… Een hard gelach. Zelfs zoonlief wilde ze niet proeven!

Ingrediënten:

Voor ongeveer 10-12 kaneelbroodjes 

Voor het deeg:

450 gram bloem
1 volle theelepel kaneel of speculaaskruiden
60 gram koude roomboter in blokjes gesneden
1 zakje gist
30 gram witte basterdsuiker
snuf zout
1 ei
225 ml warme melk

Voor de vulling:

40 gram roomboter
100 gram rozijnen
60 gram donkerbruine basterdsuiker
2 eetlepels kaneel
4 eetlepels vloeibare honing

Bereidingswijze:

Deeg:
Zeef de bloem, voeg de kaneel en het zout toe. Doe de boter erbij en wrijf de boter met je vingers door de bloem, zodat je een beetje grove structuur krijgt.
Voeg de gist toe en meng deze er goed doorheen.
Meng in een andere kom het ei met de suiker en voeg daarna de warme melk toe. Giet dit mengsel bij het meelmengsel en roer het goed door tot je een zacht deeg hebt (dit kan in de keukenmachine). Kneed dit deeg ongeveer 10 minuten op een met een beetje bloem bestoven aanrecht.
Doe het deeg in een met olie ingevette kom en dek het af met plasticfolie en laat het de hele nacht in de koelkast staan.
Haal het deeg ‘s ochtends uit de kom en druk de lucht eruit met je handen.
Bestrooi je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een grote rechthoekige lap van ongeveer 35 bij 25 cm.

Vulling:
Smelt de boter in een pannetje en meng de suiker met de kaneel en de rozijnen. Smeer het deeg helemaal in met de afgekoelde boter en strooi het rozijnen-suiker mengsel erover. Druk een beetje aan en rol het deeg voorzichtig op langs de lange zijde. Snijd de rol in 10 of 12 stukken.

Bakken:
Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg hier de broodjes op met de gesneden kant naar boven. Het is niet erg als ze een beetje tegen elkaar aan liggen.
Verwarm de helft van de honing en bestrijk de broodjes hiermee.
Beboter een vel plasticfolie en leg dit over de broodjes. Laat ze 35 minuten op een warme plaats rijzen en warm na 20 minuten de oven voor op 190 graden. Bak de broodjes goudbruin in het midden van de oven gedurende ongeveer 25 à 30 minuten.
Haal de broodjes uit de oven en bestrijk ze met de rest van de verwarmde honing*. Laat ze een paar minuten afkoelen en verplaats de broodjes dan naar een rooster.
15 lange minuten wachten tot ze voldoende afgekoeld zijn en dan smullen maar!

* Je kunt ze nu bestrooien met bijvoorbeeld licht geroosterde geschaafde amandelen, suikerparels, of bestrijken met glazuur zoals bij koffiebroodjes. Ook met de vulling kun je eindeloos experimenteren. Walnoten, pijnboompitten, abrikozen enz.