Granola oftewel cruesli

cruesli

Als je in Nederland om granola vraagt denkt men waarschijnlijk dat je het over de nieuwste Toyota hebt, laten we het dus maar gewoon cruesli noemen. Dat klinkt ook veel gezelliger en klinkt als wat het is; knapperige ontbijtgranen.

Cruesli is heel eenvoudig zelf te maken en bovendien verrassend veel lekkerder dan die uit een pak. Naar mijn mening mankeert er ook altijd wel iets aan cruesli uit een pak; te weinig rozijnen, geen noten, te zoet, te flauw, te taai, te droog, te duur….En zelfs zoiets simpels als ontbijtgranen zit vreemd genoeg weer vol aan e-nummers en dergelijke. En suiker. Veel suiker. En soms lijkt het gewoonweg een portie duivenvoer.
Maar goed, het is dus heel makkelijk zelf te maken en het mooie daarvan is dat het custom-made is, met andere woorden helemaal zoals jij het op dat moment lekker vindt dus bijvoorbeeld aangepast aan het seizoen. Zo kun je er nu verse aardbeien bij doen en in de winter bijvoorbeeld een beetje speculaaskruiden.

Bij de aanschaf van de ingrediënten voor de cruesli is het wel even slikken want duur. Maar je doet er dan ook heel lang mee en het is uiteindelijk goedkoper.
Ik heb een grote oven dus ik maak gelijk heel veel en bewaar het in een luchtdicht afgesloten pot.

In cruesli kan van alles, en kan eigenlijk niet mislukken dus gewoon lekker experimenteren. Hier wat voorbeeld ingrediënten ter inspiratie: 7 koren vlokken, havermout vlokken, quinoa vlokken, amandelen, hazelnoten, walnoten, lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, geraspte kokos, rozijnen, gedroogde abrikozen, -pruimen, -mango,-banaan,-cranberry’s, stukjes chocola, gevriesdroogd fruit, stukjes koek (ja, we hebben het vandaag niet over gezond) kaneel, nootmuskaat, speculaaskruiden, bruine suiker, honing, ahoornsiroop, gemberstroop, diksap.

Ingrediënten:

Voor ongeveer 500 gram cruesli.

4 kopjes vlokken naar keuze (ik gebruikte een glas van 200cc)
½ kopje amandelen
½ kopje hazelnoten
¾ kopje geraspte kokos
10 gedroogde abrikozen in stukjes gesneden
1 kopje rozijnen
50 ml neutrale, plantaardige olie
100 ml ahornsiroop
1 theelepel kaneel
snufje zout
snufje nootmuskaat

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe alle droge ingrediënten* in een grote kom en roer ze goed door elkaar.
Klop de olie met de ahoornsiroop (of diksap of een ander vloeibaar zoetmiddel) door elkaar in een kopje en giet het bij het droge mengsel. Roer het goed door. De droge ingrediënten moeten licht bedekt zijn met een beetje van het oliemengsel, dus zeker niet teveel erdoor doen. Spreid het mengsel gelijkmatig uit over de bakplaat en bak het gedurende ongeveer 30 minuten in de oven, Schep het mengsel regelmatig om. Het moet goudbruin worden.

Volledig laten afkoelen en luchtdicht verpakken.

*Je kunt ervoor kiezen om het gedroogde fruit pas door het mengsel te doen wanneer het uit de oven komt (dit geldt ook voor de eventuele chocola en het gevriesdroogde fruit natuurlijk) of alleen de laatste minuten in de oven mee te bakken. Gedroogd fruit heeft de neiging om te carameliseren, wat heel lekker is, maar zodra het verbrand is je mengsel niet lekker meer.

Lemon curd
volgend bericht