Dat ga ik later dus nooit doen!

door 4 april 2012 brood geen reacties
stokbrood

Er zijn zo van die dingen waarvan je vroeger overtuigd riep: dat ga ik later nooit doen!! En die dingen hadden heel vaak betrekking op je ouders. Bij mij in ieder geval. Als puber was het denk ik zo’n beetje mijn lijfspreuk. Mijn moeder beweert dat ik van mijn elfde tot mijn twintigste gepuberd heb dus dat moet ik dan heel vaak geroepen hebben en dat geeft gelijk ook wel aan hoe gezellig ik thuis was.
Maar goed, een van die dingen waar ik me aan irriteerde en dus van riep dat ik dat nooit ging doen, was het feit dat mijn moeder ‘s avonds de tafel al dekte voor het ontbijt van de volgende morgen. On-be-grij-pe-lijk vond ik dat. Ten eerste vond ik het al verschrikkelijk om met elkaar te moeten ontbijten (ik was berucht om mijn ochtendhumeur), maar waarom moest ik de avond ervoor al geconfronteerd worden met zoiets!

Maar ach nu, nu ben je ouder en inderdaad een ouder en heb je het druk en realiseer je je hoe verschrikkelijk lastig het kan zijn om ‘s ochtends kinderen op tijd de deur uit te krijgen. En toen betrapte ik me er ineens op dat ik speelde met het idee om ‘s avonds alvast de tafel te dekken. Helemaal niet zo’n gek idee… Ik schrok me rot, hoe ben ik hier aanbeland? Dit was niet de bedoeling, ik zou alles anders gaan doen! Wat zijn dit voor gedachten!
Ik vind dan ook dat ik me er tegen moet verzetten, je moet je nooit zomaar gewonnen geven, dat ben je aan jezelf verplicht. Ik wacht er dan denk ik ook mee tot onze zoon naar de basisschool gaat. Tot die tijd probeer ik de aandrang te onderdrukken en ga ik genieten van de ochtenden dat hij niet naar de crèche gaat en maken we van ieder ontbijt een feestje zonder van te voren de tafel te dekken. Bijvoorbeeld met dit stokbrood. Hoop ik dat hij zich dit later herinnert en niet het feit dat ik ‘s avonds de tafel al dekte.

Over de kwaliteit van het brood dat te koop is bij de reguliere bakker heb ik het al eens eerder gehad en het is niet iets om trots op te zijn. De kwaliteit van stokbrood is zo mogelijk nog slechter daarom moeten we maar weer zelf aan de slag.

Dit brood is heel eenvoudig zelf te maken en het resultaat is verbluffend. Dit keer eens geen zuurdesem maar gewoon gist.
Het mooie van dit brood is dat je het deeg een paar dagen van te voren kunt maken en het in de koelkast laat rijzen. Als je op maandagavond deeg maakt dan ben je halverwege de week verzekerd van lekker brood, of van een pizza, dat kun je er natuurlijk ook van maken, als je dan ook nog een restje tomatensaus in de vriezer hebt ben je helemaal zo klaar, en kun je die diepvriespizza weer uit je mandje halen bij de supermarkt.

Dit recept is perfect voor mensen met weinig tijd die toch lekker brood willen eten.

Ingrediënten:

500 gram bloem of meel (ik gebruik biologisch gebuild tarwemeel)
7 gram instant gist
9 gram grof zeezout
water

Bereidingswijze:

Deeg maken

Doe de bloem met de gist in een kom en meng goed. Voeg het zout toe en daarna voorzichtig wat water. Kneed het deeg goed met je handen en voeg zoveel water toe dat je een soepel en goed hanteerbaar deeg krijgt. Het mag plakkerig zijn, maar niet onhandelbaar. Hoewel vochtig deeg heel lekker brood geeft, moet het kneden wel een leuk werk zijn en niet zorgen voor irritatie. Blijf een minuut of 10 doorkneden tot je voelt dat het deeg een beetje verandert en warm wordt. Ik vind altijd dat het lijkt alsof het hol van binnen wordt. Kneed nog even door en strek een stuk deeg zo dun mogelijk uit. scheurt het dan ga je nog even door met kneden, kun je het zo ver strekken dat je er als het ware doorheen kunt kijken dan kun je stoppen. In het engels heet dit de windowpane test.

Rijzen

Doe het deeg in een kom die je ingesmeerd hebt met olijfolie en laat het deeg afgedekt op kamertemperatuur rijzen tot het verdubbeld is in grootte (ongeveer 1,5 uur). Bedenk dat hoe langzamer de rijs gaat hoe lekkerder het brood wordt, dus zet het deeg niet te warm. Als het deeg verdubbeld is haal je het uit de kom en duw je al de lucht er uit zodat het weer zijn oorspronkelijke grootte heeft. Doe het weer terug in de kom, dek af en zet het deeg nu in de koelkast. Nu kun je het hier maximaal 3 dagen laten staan. Hoe langer hoe lekkerder de smaak, maar ook de structuur en de korst.

Bakken

Op de dag dat je wilt gaan bakken haal je het brood een uur van te voren uit de koelkast en verwarm je de oven voor op de maximale temperatuur, bij mij is dat 225 graden celcius. Zet onderin de oven op een rooster een braadslee.
Vorm nu de stokbroden. Deel het deeg in tweeën en vouw een van de twee stukken dubbel (zachtjes, hoe minder lucht er uit ontsnapt hoe beter). Vouw nog eens dubbel zodat de vorm al een beetje langwerpig wordt en rol het deeg dan met twee handen uit tot een stokbrood vorm. Bestrooi een theedoek flink met bloem en leg hier het deeg op met de naad naar beneden. Maak ‘muurtjes’ van de theedoek langs het deeg (zie foto) en doe hetzelfde met het andere stuk deeg. Dek het deeg af met een theedoek en laat nog ongeveer 20 minuten staan.


Nu kun je twee dingen doen; of je legt de broden op een bakplaat bekleed met bakpapier en snijdt ze in (diagonale sneden of een heel lange over de hele lengte van het brood, ik gebruik hiervoor een ouderwets scheermesje.) en schuift de bakplaat in de oven. Of je legt de broden na het insnijden voorzichtig op bijvoorbeeld de achterkant van een dienblad/bakblik dat je bekleed hebt met bakpapier, snijdt ze in en schuift ze zo vanaf het dienblad (scheef naar voren houden) op een bakplaat die al in de oven staat en die dus heet is. Een broodsteen in de oven zou natuurlijk het beste zijn.
Voor je het brood in de oven schuift giet je eerst kokend water in de braadslee zodat je stoomvorming krijgt. Schuif nu de broden in de oven en bak ze ongeveer 25 minuten. De eerste paar minuten kun je de wanden van de oven af en toe met een plantenspuit besproeien. Zo krijg je een mooie korst.

Brood even laten afkoelen voordat je gaat eten!!

Marshmallows
volgend bericht