Azijnmoer/mère de vinaigre #2

door 16 februari 2012 azijnmoer geen reacties
rode wijnazijn

In juli nam ik vanuit Frankrijk een azijnmoer mee naar huis, ik kon mijn geluk niet op. Trots zette ik de moer in de speciaal hiervoor gekochte vinaigrier in mijn keuken. Iedereen die langskwam moest hem bewonderen en iedere keer tilde ik het deksel van de pot en toonde het glibberige geval. Ik blijk erg hardleers te zijn. In mijn vorige stuk over mijn moer schreef ik namelijk dat je haar met rust moet laten, vooral niet in gaan roeren want dat is niet goed! Maar naast hardleers blijk ik ook nog eens ongeduldig van aard want iedere dag tilde ik het deksel van de pot om te ruiken of het allemaal wel volgens plan ging. In het begin rook ik vooral de wijn, maar na een tijdje zou je volle donkerrode azijn gaan ruiken. Niets van dat alles. Het enige wat ik rook was een verschrikkelijk penetrante velpon-lucht waarvan, voorafgaand aan een hoestui, de tranen in je ogen sprongen.
Dat kon niet goed zijn! ‘Hmm geduld hebben’ dacht ik, ‘daar gaat het vast om, geduld hebben’. maar het werd erger en erger. Internet bood geen soelaas. Ergens in 2007 was er iemand met hetzelfde probleem geweest, maar op het betreffende forum had niemand een oplossing.
Het liet me niet meer los. Er volgden wat mailtjes naar Frankrijk, waar de moer van mijn moer woont, maar ook daar begrepen ze het niet, daar deden moeren het goed en leverden de ene na de andere fles prachtige azijn af.
Dit mocht niet mislukken! Ik was van mijn moer gaan houden en nu bleek er iets niet goed met haar te zijn.
Ik besloot de moer eens te vergelijken met mijn zuurdesemstarter, als die stinkt moet hij gevoerd. Misschien had de moer te weinig wijn of… misschien groeit ie te snel!? Ik kwakte de inhoud van de vinaigrier in een schaal en zag dat mijn moer inderdaad wat aan de grote kant was. Ik halveerde haar door wat harde stukken te verwijderen. Helaas had nog niemand echt interesse getoond in de moer, maar dat kwam natuurlijk door de stank die ze verspreidde, dus moest ik de stukken in de vuilnisbak deponeren. Velponazijn is klaarblijkelijk niet iets waar mensen op zitten te wachten. ‘Maar’, dacht ik bij mezelf, ‘waarom is ze zo gegroeid?’ Het antwoord kwam tegelijk met een mailtje uit Frankrijk; ze stond te warm!*
Met pijn in mijn hart verhuisde ik de mooie vinaigrier naar de bijkeuken waar haar geen oooh’s en aaah’s ten deel vallen en niemand aan mij vraagt wat voor bijzondere pot ik daar nou toch heb staan. Jammer voor mijn ego, maar goed voor mijn moer, wanneer ik de pot nu open ruik ik een heerlijke fruitige, donkere azijn. Klaar voor gebruik in mooie salades! Het leven is leuk!
En nu wil iedereen zeker ineens wel een stukkie van ‘me moer’?

*Ik schreef in mijn vorige stuk: ‘De beste fermentatie vindt plaats bij 28-40 graden. Koeler kan natuurlijk ook, maar dan duurt het langer, maar dat komt weer ten goede aan de smaak.
Warmer dan 40 graden is slecht want dan gaat de mère dood.’
Ik weet niet waar dat voor geldt, maar bij mij is nu onomstotelijk bewezen dat de moer niet van warmte houdt. Zet ‘m dus koel!